Токсикологията се напълни с натровени от гъби, има и сирийци

  • 13 октомври 2014 21:29

  • 3129
  • 1
Токсикологията се напълни с натровени от гъби, има и сирийци
©

Пловдивската токсикология е пълна с натровени от гъби, съобщи началникът й проф. д-р Янко Илиев. За последните две седмици през клиниката са минали 13 души, сред тях и гъбари с по 10-20 г. опит. Трима от пациентите са в критично състояние, след като са яли зелена, бяла или леплива бяла мухоморка, пише "24 часа".

На 3 октомври са били докарани 8 сирийци, четири от които деца. Те брали гъби от полето и ги сготвили на каша. Чужденците са получили навреме помощ и са спасени. Досега в отделението има един смъртен случай със 73-годишна гъбарка от Стара Загора - починала в края на септември.

"В момента хората масово събират гъби, без да ги познават добре. Освен че терапията е скъпа, тя не дава гаранция, особено в случаите на т.нар. фалоидно отравяне от мухоморка", каза проф. Илиев.

Първите симптоми на интоксикацията са силни коремни болки, гадене, повръщане, диария. Някои пациенти се заблуждавали, че става дума за вирус, и пробвали да се самолекуват. Всяко забавяне на лекарска намеса обаче може да е фатално. Това важи най-вече за зелената мухоморка.

Токсините, които се съдържат в 5 грама от нея, са достатъчни да убият 70-килограмов човек. Латентният период е по-дълъг в сравнение с интоксикацията от друг вид гъби и понякога стига до 48 часа. Протича без оплаквания и по тази причина хората често не разбират, че са се натровили.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3129 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.10.20 | 16:56

1
a koi shte plashta za siriicite ??? pak nie do koga mamka vi kopeleta

Добави коментар

Водещи новини