Болница осъди НЗОК за 187 000 лева лихви

  • 20 юли 2014 07:41

  • 1635
  • 1
Болница осъди НЗОК за 187 000 лева лихви
©

Блница осъди НЗОК за 187 бона от лихви заради забавени плащания по извършени вече медицински услуги. Освен това здравната каса ще трябва да плати и близо 12 000 лева за съдебни разходи по делото.

Това съобщи директорът на Университетската болница „Света Анна” в София д-р Димитър Димитров. До съдебната битка се стигнало, след като НЗОК е просрочила с повече от шест месеца превеждане на парите по договора на „Света Анна” с касата. Затова здравното заведение е завело иск срещу касата в Софийския градски съд. Пред магистратите от НЗОК се оправдали, че те са само административен орган и затова не би трябвало да носят отговорност за забавянията на плащанията. Освен това в аргументацията си допълнили, че имат ограничен бюджет и често се стига до ситуация средствата в касата да са в недостиг, разказаха от Центъра за защита правата в здравеопазването, който подпомага лечебните заведения с експертна и юридическа помощ при подобни казуси, пише в. Монитор.

Градските магистрати обаче отхвърлили тезата на НЗОК и постановили касата да плати 187 000 лева лихви върху забавените към болницата суми. Това решение е потвърдено преди дни и от Софийския апелативен съд. Магистратите посочват, че лихва за забава се дължи не само по силата на общия принцип на Закона за задълженията и договорите, но и по силата на подписания Национален рамков договор. „Независимо от това, че НЗОК има качество на административен орган, а сключените договори са типови и едностранно пределни по съдържание, това не освобождава страните от спазването на условията им”, пише в решението на съда. Магистратите казват още, че това дали има средства в бюджета на касата не е предмет на съдебния спор. Така освен лихвите в размер на 187 048.34 лв. касата ще трябва да плати и разноските по делото, които възлизат на 11 500 лева.

Междувременно и съдът в Кюстендил осъди районната здравна каса заради отказа й да осигури лечението на тежко болна жена. Жалбата е подадена от диабетичка, която в резултат на заболяването е и с тежка ретинопатия. До това състояние на жената се стигнало, след като заболяването й прогресирало много бързо. Така зрението на пациентката е намаляло, има опасност от ослепяване. Единственото, което би могло да помогне на пациентката е лечение с лекарство, което се инжектира. Цената на медикамента обаче е над 2000 лева. Освен това сумата може да набъбне, тъй като в зависимост от развитието на заболяването може да се наложи прилагането му няколко пъти в годината. Лекарството обаче не фигурира в списъка на лекарства, които се осигуряват от НЗОК.

Районната каса, към която пациентката се обръща с молба да й бъде осигурено лекарството, й отказва, като я препраща на социалните служби и в общината. По закон обаче тази институция няма отношение към отпускането на лекарства. Затова съдът е отменил отказа на директора на РЗОК и му връща делото, като в едномесечен срок той трябва да издаде решение за лечението на жената.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1635 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.07.21 | 22:02

1
Браво! Това е пътят.

Добави коментар

Водещи новини