Областните болници в цялата страна са пред фалит

  • 02 юли 2014 06:06

  • 2337
  • 3
Областните болници в цялата страна са пред фалит
© Булфото

Областните болници в цялата страна са пред фалит, обявиха от сдружението им. Организацията обединява 25 болници. По тази причина беше проведено спешно заседание във Велико Търново. Причината е недофинансирането на дейността им от Националната здравноосигурителна каса, пише "Труд".

Освен това и малкото пари, които се превеждат, закъсняват с два месеца. Болниците не могат да бъдат затворени, но трупат загуби. Заради това ще намаляват заплати и има опасност да останат без лекари.

В същото време медиците от МБАЛ-Хасково излязоха на протест заради неизплатените заплати за април и май. Касата дължи на болницата 1,8 млн. лв.

Областната болница в Стара Загора МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", която обслужва пациенти и от Ямбол, Хасково и Сливен, е в най-тежко положение. Там се наложи БЧК да осигури храна за пациентите, след като заради дългове тази "услуга" бе спряна.

Продуктите ще бъдат доставяни, докато бъдат разблокирани сметките. От резерва на Червения кръст ще бъдат изпратени и дезинфектанти. Директорът на болницата проф. Петрана Чакърова каза, че заплатите на персонала също ще се забавят.

Болницата има 20 млн. лв. дългове. Чакърова настоя за помощ от държавата. При проверка на здравната инспекция бе установено, че липсват консумативи за еднократна употреба, дори животоспасяващи лекарства. Огромен проблем е храненето на пациентите на специален режим.

Такъв проблем имат и в Шумен, където от 3 г. местната болница храни само хората, които са на специална диета - диабетици, бъбречно болни, настанените в инфекциозното и интензивното отделение.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2337 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
pavlina stefanova

2015.05.04 | 19:21

3
za banki nameriha vednaga bolnicite falirat ynikalno mislene bravo yrravlqva6i

2014.07.04 | 10:47

2
отрепките мръсни от бсп и дпс откъдето минат трева не никне

2014.07.04 | 10:47

1
Беэ подкрепата на атака никога нямаше да се случи тая национална катастрофа!Истинското страдание обаче тепърва предстои,когато ще иэляэат падежите эа връщане на милиардите!

Добави коментар

Водещи новини