Изградиха нов пикочен мехур на мъж

  • 25 юни 2014 19:50

  • 2035
  • 0
Изградиха нов пикочен мехур на мъж
©

68-годишен мъж с тежко заболяване се върна към нормален живот благодарение на нов пикочен мехур, който му изградиха лекари в столична болница.

Уролозите правят рядката и сложна операция заради тумор в пикочния мехур и простатата на пациента. Мъжът постъпил в болницата с оплакване от кървене при уриниране.

"Напрахме скенер на пикочния мехур на пациента, проведохме и ендоскопско изследване (цистоскопия) и установихме туморен процес, локализиран в голяма част от пикочния мехур и простатата на пациента. Това наложи да се вземе решение органите да бъдат отстранени напълно и да бъде изграден нов пикочен мехур", обясни д-р Иван Велев, завеждащ отделението по урология в МБАЛ "Софиямед".

Интервенцията продължила 5 часа и протекла без усложнения. "От дълъг сегмент, който изолирахме от тънкото черво, успяхме да създадем новия ортотопичен пикочен мехур, за да запазим нормалния акт на уриниране. Към момента състоянието на пациента е добро и той няма оплаквания", допълва д-р Велев, цитиран от "24 часа".

Специалистът обръща внимание, че ракът на пикочния мехур е една от най-честите форми на онкологично заболяване на пикочоотделителната система.

"Този вид карцином засяга 3-4 пъти повече мъже, отколкото жени. Открива се най-често във възрастта между 60 и 65 г., като по времето, когато се постави диагнозата, при около 75% раковото заболяване е ограничено в пикочния мехур, а при останалите се наблюдават разсейки в други органи, като например простатата, както беше при конкретния ни пациент", по думите му.

Д-р Велев допълва, че най-честият симптом на рака на пикочния мехур е наличието на кръв в урината (хематурия). Хематурията е симптом и на други заболявания, но при рак на пикочния мехур тя не е придружена от болка при самото уриниране и по-скоро е епизодична.

"При малка част от пациентите кървенето може да е придружено от болка, дължаща се на формирането на съсиреци от кръвта, които да запушват уретрата, но е важно пациентите да знаят, че всяко кървене изисква обстоен преглед. Така, ако става въпрос за туморен процес, той ще бъде хванат в ранен стадий", уточнява специалистът.

Последвайте канала на

2035 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини