НС разглежда спешни промени в Закона за лечебните заведения

  • 30 май 2014 09:45

  • 1681
  • 0
НС разглежда спешни промени в Закона за лечебните заведения
©

Аз вчера заявих в Комисията по здравеопазването, че ще подкрепя този законопроект. Зарадвах се на консенсуса, който постигнахме. Искам да се върна вчера, когато беше представен този законопроект и преди седмица, когато ние от ГЕРБ алармирахме, че ако такъв законопроект няма 1 милион българи остават без лични лекари. Тези аргументи са част от аргументите на вносителите на законопроекта. Това каза бившият министър на здравеопазването и депутат от ГЕРБ Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, от парламентарната трибуна.

В момента депутатите обсъждат на първо четене промени в Закона за лечебните заведения. Предлагат се изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения с цел осигуряване изпълнението на конституционно прогласеното право на гражданите до достъпна медицинска помощ и изпълнение на функцията на държавата за закрила на здравето на гражданите.

Зам.-председателят на Комисията по здравеопазването Тунчер Кърджалиев заяви, че законопроектът касае 2000 български лекари. По думите му много българи могат да останат без лекар. „Идеята ни е да засегнем всичките три групи лекари без специалност, които обслужват група от 1 милион население на България. Първите са незачислени за специалност, вторите са зачислени за специалност, но незавършили, третите са новозавършилите лекари. Предлагаме в срок до 1 година да бъдат зачислени тези, които практикуват като общопрактикуващи лекари, и в рамките на 5 години тази специализация да бъде завършена”, обясни Кърджалиев.

Депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов обяви, че ще подкрепи този законопроект. „Той се вкарва в 12 без 1, реакцията на правителството е закъсняла. Трябва да отбележим факта, че ако не бъде приет този законопроект, близо 1 милион граждани ще бъдат лишени от възможността да бъдат лекувани”, заяви Иванов. По думите му законопроектът се прави в името на хората.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1681 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини