Данните за пристигането на линейката при починалата фотографка са подменени

  • 29 май 2014 14:14

  • 2639
  • 6
Данните за пристигането на линейката при починалата фотографка са подменени
©

Часовете на тръгване и пристигане на линейката при Елизабет Димитрова - 40-годишната жена, която почина на улицата в столичния кв. "Надежда" в понеделник вечерта, без да дочака спешна помощ - са подправени. Това заяви председателят на Изпълнителната агенция "Медицински одит", наричана още медицинския ДАНС, д-р Симеон Василев, след финала на проверката по случая, цитиран от БНР.

Близките на жената, която работеше като фотограф, разказаха, че тя припаднала и те веднага се обадили на 112, но линейката дошла след 55 минути. Справка на здравното министерство на следващия ден показа, че от поемането на сигнала до пристигането на помощта са минали около 19 минути.

Според Василев обаче проверката е показала разминаване на записаните часове с действителните, както и други нарушения, като липсата на екипировка в линейката. Това по думите му показва не добра организация на екипа при тръгване. След пристигане на мястото медиците не са постъпили професионално, като не са извършени всичките действия за установяване на смъртта на жената, не са направени и реанимационни действия, допълва ръководителят на "Медицински одит".

Вчера здравното министерство свика извънредна пресконференция по случая и по проблемите със Спешната помощ в столицата, на която не беше съобщено за подобно разминаване в часовете. Беше обявено обаче, че директорът и зам.-директорът на Спешния медицински център в София са предложени за уволнение, както и че екипът, поел сигнала, ще понесе административно наказание заради липсващото оборудване.

Заместник-директорът на столичната Спешна помощ Ангел Ангелов, който е един от предложените за уволнение пък обясни тази сутрин, че линейката действително е пристигнала за 19 минути, но фаталното забавяне от около 8-9 минути е било заради това, че не е имало свободен екип в момента, когато е подаден сигнала. "Всички последвали действия са функция на това, че е забавен адресът. С 10 линейки, защото през нощта са били 10, при двумилионен град, за съжаление не успяваме", каза Ангелов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2639 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Господинов

2014.06.01 | 18:34

6
Никъде не видях становището на завеждащия Трета бригада д-р Мария Пеева. Та нали от завеждащия зависи коя линейка кога и накъде ще тръгне. А също и това данните, които се вписват да бъдат коректни.
Мария

2014.05.31 | 12:30

5
Всички лекари на чиновнически длъжности да преминат на работа и да изпълняват Хипократовата клетва , а не да ОДИТИРАТ,проверяват и т.н. и т.н. И всичко това постфактум!

2014.05.31 | 12:30

4
С какви очи стачкуват?Явна е немърливостта и незаинтересоваността им - “медиците не са постъпили професионално, като не са извършени всичките действия за установяване на смъртта на жената, не са направени и реанимационни действия“, и пак - “не са направени и реанимационни действия“
.!.

2014.05.29 | 18:38

2
s na maika ti putkata,ciganskite o4i
ОСТАВКА

2014.05.31 | 10:43

3
УЧУДВАМ СЕ НА ГЛУПОСТТА НА МЕДИИТЕ .ЗАЩО ВЯРВАТЕ НА ТЕЗИ ДОЛНИ ЛЪЖИ И НЕ СИ НАПРАВИТЕ ТРУДА ДА ПОМИСЛИТЕ ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОВА.АМИ КЪДЕ ЗАБРАВЯТЕ ТЕЛ112.БЪЛГАРИЯ ПЛАТИ МИЛИОНИ ЗА ТАЗИ СИСТЕМА ПО ЕВРОПЕЙСКИ ОБРАЗЕЦ .ВСИЧКИ РАЗГОВОРИ СЕ ЗАПИСВАТ И СЪХРАНЯВАТ НА ЕЛЕКТРОНЕН НОСИТЕЛ.МИСЛИТЕ ПРЕДИ ДА ПОВТАРЯТЕ ЕДНА ГЛУПОСТ
Иван

2014.05.29 | 17:38

1
Докато партийте се боричкат кой да ена власт няма да се оправим,рибата мирише от главата--а лекарите станаха писарушки заради калпавото управление на управниците, 10 линейки за толкова хора в София ,сами преценете

Добави коментар

Водещи новини