Започва 3D обучение на лекари

  • 21 май 2014 06:28

  • 1298
  • 0
Започва 3D обучение на лекари
©

Студенти по медицина, специализанти, стажант-лекари и учещи анатомия първи курс ще изучават човешкото тяло чрез 3D система и ще правят тестови операции. Това ще се случи от януари следващата година в Учебния експериментален център по ендоскопска хирургия към Медицинския университет в Плевен, съобщава в. "Преса".

Курсът ще е 3-4 дни, а след приключването му всеки ще получи сертификат за извършването на отворена хирургия и дори за провеждането на опростена операция с робота "Да Винчи", обясни едно от светилата в областта на гинекологията и онкохирургията у нас ректорът на МУ-Плевен проф. Григор Горчев, цитиран от изданието.

За първи път той проведе операция на живо пред журналисти с робота "да Винчи". В цялата страна с него разполагат две болници - тази в Плевен и "Доверие" в столицата.

На операционната маса бе 59-годишна жена с рак на шийката на матката в първи стадий. За час и половина застанал пред тренажора, проф. Горчев отстрани образуванията й, без дори да я докосне.

Поставил по два пръста в бели сензори, наподобяващи пръстен, и два крака върху 7 стъпала, проф. Горчев движеше трите ножици на робота и приближаваше камерата. Всичко това той виждаше с екран с 3D образ.

Жената загуби едва 100 мл кръв и ще бъде изписана в четвъртък сутринта.

Последвайте канала на

1298 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини