Мизерия цари в болниците, а хаос и агресия в Спешната помощ

  • 30 април 2014 08:35

  • 3009
  • 0
Мизерия цари в болниците, а хаос и агресия в Спешната помощ
©

След серия сигнали за състоянието на болнични сгради в различни градове на страната и нови случаи на непристигнали навреме линейки, родното здравеопазване отново е в полезрението на общественото внимание.

В репортаж Нова телевизия разказа, че Инфекциозното отделение на многопрофилната болница за активно лечение в град Търговище се помещава в стогодишна. Условията там са меко казано мизерни. Отвън сградата изглежда порутена, а във вътрешността направо опасна. Тесни коридори, олющени стени, стръмно дървено стълбище и вместо бетонна плоча, между двата етажа стои гредоред, който се люлее при всяка крачка. Това представлява Отделението за лечение на инфекциозни болести в Търговище.

Нужните средства за решение на проблемите са 5 млн. лв. и ще бъдат искани от Министерството на здравеопазването като капиталова субсидия. Близо 16 млн. лв. собствени средства е изразходвала вече болницата за ремонт на отделенията в основната сграда.

„Далеч не във всички болници в България е така и съвсем не е непременно необходима държавна субсидия, за да не бъде такова положението”, смята обаче д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, който коментира проблема в студиото на „Здравей, България”.

Д-р Кацаров даде мнението си и по затрудненията в Спешната помощ. По думите му, в основата им е лошата организация, а не толкова липсата на средства.

„В продължение на две години хората, които работим в Спешната помощ в страната се опитваме да обърнем внимание, че нещо не е наред, че куца организацията, независимо, че се пишат непрекъснато концепции”, каза от своя страна Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната помощ.

„Нещата не вървят, организацията далече не е тази, която трябва да бъде, а хората напускат масово, защото не са мотивирани да останат. Те са жертви на ситуацията - работят при високи нива на стрес, в хаос, агресия, липса на перспективи и ниско заплащане”, обясни Кателиева.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3009 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини