Лекарите излизат на протест на 15 май

  • 02 април 2014 06:56

  • 1842
  • 1
Лекарите излизат на протест на 15 май
© Булфото

Българските лекари ще излязат на протест на 15 май. Дали пред болниците или на улиците, тепърва ще се реши. Но така те ще се включат в европейския ден на негодуванието на белите престилки, организиран от федерацията на евродокторите, и ще реагират срещу финансовите проблеми в системата ни, ако те не бъдат решени дотогава. Това прие вчера Националният съвет на Българския лекарски съюз (БЛС), заяви пред "Труд" председателят му д-р Цветан Райчинов.

Очаква се докторите да бъдат подкрепени от медсестри, акушерки, лаборантки, фармацевти и синдикати, в исканията им под мотото: "Нека ги спрем. Да защитим правото на здраве на всички европейски граждани. Спрете корупцията. Спрете репресиите върху лекари".

БЛС ще настоява и за среща с премиера и финансовия министър заради очертаващия се дефицит на здравната каса от над 250 млн. лв. "Единственото решение е актуализация на бюджета на НЗОК", каза още д-р Райчинов. А до края на седмицата съсловната организация ще даде държавата на Комисията по дискриминация, защото не плаща в пълен размер здравните вноски на групите, които осигурява. "Без да посочва обяснение, държавата си пише закони, според които тя да не плаща вноските в пълен размер, а задължава обикновените българи да ги покриват на 100%. Ако това не е дискриминация, какво е?", риторично запита д-р Райчинов. Ако държавата стане изряден платец, в бюджета на НЗОК годишно ще влизат по още о

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1842 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.04.02 | 16:25

1
НЗОК фалира. Държавата да върне парите, които открадна - дългогодишните наши здравни вноски.

Добави коментар

Водещи новини