Брюксел критикува здравната ни стратегия

  • 02 февруари 2014 21:19

  • 2298
  • 1
Брюксел критикува здравната ни стратегия
©

Бурни дебати се очакват на заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазване в четвъртък, когато депутатите ще разгледат Националната здравна стратегия (2014-2020), пише в. Труд.

Пациентските и съсловните организации я подложиха на жестока критика още през есента. Аргументът им бе, че липсва цялостна визия как ще изглежда здравеопазването до 2020 г., как ще се финансира, няма и дума какви болници са необходими, къде да са и с какви специалисти трябва да разполагат. Лекарският съюз възнегодува, че най-важната стратегия за сектора е написана на тъмно и без участието му. Същото казаха и пациентите. Най-тревожното обаче е, че и Европейската комисия разкритикува документа. В специално писмо пише, че тя "не е достатъчно конкретна в плановете за реформи, в сроковете и финансирането". Освен това е "необходимо доказателство за по-силна национална ангажираност, ясен план за действие, който да поставя стратегическа политика, бюджет и мониторинг рамка".

"Жалко е, че екипът на здравното министерство отново показа липса на всякакъв административен и експертен капацитет. А написаното от ЕК значи да се разделим с илюзията, че България ще получи средства за подобна стратегия, тъй като не може да убедим европейските данъкоплатци да ни дадат парите си", коментира бившата здравна министърка Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, от ГЕРБ. На друго мнение е здравният министър д-р Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския. В доклада си към документа тя посочва: "Сърцевинната ценност на стратегията е, че българите могат да живеят по-дълго и в по-добро здраве чрез промоция на здравето и превенция на болестите. Правителствените здравни политики през следващите години трябва да бъдат насочени срещу рисковите фактори за общественото, семейното и индивидуалното здраве."

Екипът на министъра е предвидил, че описаните мерки ще увеличат броя на българите, които са здрави във всеки етап от живота. Документът предвижда да се повиши очакваната продължителност на живота в добро здраве с 2 г., а детската смъртност да се понижи с 30%. И всичко това до 2020 г. Пак дотогава ще имаме "трансформиран здравноосигурителен модел, работещ в пазарна среда и създаващ конкуренция".

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2298 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Лен

2014.02.17 | 13:08

1
Некометентност, празно говерене без да се казва нищо ясно и конкретно, липса на полиичека воля, липса на истински реформи, управленско невежество...какво повече може да се каже за нашите управляващи.Те са под всякаква критика, просто са неспособни да управляват.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини