Лекар: Не може родилката да седне в един леген, да изпита оргазъм и бебето да излезе

  • 17 януари 2014 08:39

  • 9648
  • 3
Лекар: Не може родилката да седне в един леген, да изпита оргазъм и бебето да излезе
©

Детето, което постъпи в "Шейново" беше в много тежко състояние. Намесата ни беше наложителна. Пъпната връв на бебето беше клампирана с инструмент, който се използва в болница, майката беше оперирана и шита. Бащата твърди, че той е направил това. Медицинско лице е незаконно да присъства на домашно раждане. Това каза д-р Румен Велев, директор на болница "Шейново" пред БТВ.

"Има три варианта да се случи такова раждане: ако жената е възпрепятствана да стигне до болницата, укриване на раждане или осъзнатите раждания. Тази жена е от третия тип. Държавата в Закона за здравето много ясно е посочила, че тя дава права на пациентите и дава право на здравеопазване. Пациентите трябва да се съобразят с това", смята докторът.

Все повече жени раждат в къщи. Страхът е по-голям да отидеш в болница. Тази жена се е възползвала от медицинска помощ, когато това се е наложило. Майката решава къде ще роди. Деца умират и в болници заради лекарски грешки. Това смята майка, раждала вкъщи. Трябва да регулираме това, защото все повече жени ще раждат вкъщи.

"Тогава се водят съдебни дела", отговори директорът на "Шейново". Ако това се случи вкъщи кой ще поеме тази отговорност, попита Велев. Ние приемаме тези пациенти и полагаме грижи съобразно съвременните условия. "Тези раждания са много рискови и съпътствани с голяма смъртност".

Ние сме завели дело в Страсбург, заради нарушаването правата на жената да реши къде ще роди. Ако държавата не осигури по-добри условия за тези жени тя нарушава човешките права и ще бъде наказана, както това стана в Унгария. Това каза Даниела Фъртунова, която е юристка в Българския хелзинкски комитет по БТВ. "Трябва да се осигури медицинско лице на такива жени, за да се предотвратят смъртните случаи".

"Медицински лица нямат право да оказват помощ извън болнично заведение. Тук дискусията е дали трябва да бъде под наблюдението на акушерка или не. Това трябва да бъде обект на сериозен дебат. Правото на всяка жена е такова, но ние направихме крачки в тази насока. То не е забранено, но е регламентирано, т.е. изключва го", поясни д-р Велев.

"Няма медицинско лице, което да поеме такъв риск. Раждането е един доста дълъг и сложен процес. Пациентката не може да седне в един леген, да изпита оргазъм и бебето да излезе - това не става така. Най-големият проблем на гилдията е, че много условия трябва да се променят, за да се осъществи такова раждане. Всичко зависи от парламента".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9648 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ами да

2016.07.29 | 20:10

3
Проблемът е че и в болницата никой не поема отговорност като появи проблем. И пак си е божа работа дали ще мине всичко нормално, независимо от това какви пари са похарчени за медицинска помощ. И пак няма виновни лекари ако са сгрешили нещо.
Горан

2016.07.29 | 20:10

2
Касапи нагли не се ли замислихте че жените раждат вкъщи защото нямат пари да ви плащат под масата. Какво се правите на ощипани девици гадове мръсни.
malei

2015.06.03 | 19:35

1
ТИ СИ ВЕТЕРИНАР БЕ ИДИОТ !

Добави коментар

Водещи новини