Джипитата заместват линейките?

  • 19 декември 2013 14:54

  • 2204
  • 1
Джипитата заместват линейките?
©

Общопрактикуващи лекари и специалисти от извънболничната помощ ще оказват бърза помощ по домовете, когато тя не е от висока спешност. Това предвижда пилотен проект, част от Стратегията за модернизация и достъпност на спешната помощ в България.

За целта трябва телефонните централи на тези лекари да бъдат интегрирани към тел. 112. Когато се установи, че състоянието на болния не е животозастрашаващо, на адреса няма да идва линейка, а примерно общопрактикуващ лекар, обясниха от Здравното министерство.

Друга идея, която ще започне да се реализира от следващата година, е свързана с разкриването на специализирани болнични комплекси, които да са снабдени с апаратура и екипи за оказване на помощ при най-тежките случаи.

Комплексите ще бъдат поместени в сградите на областни болници в 12 български града, като е изчислено всеки един от центровете да обслужва пациенти в периметър от 100 км, допълниха от ведомството.

За района на столицата подобни комплекси могат да бъдат поместени в „Пирогов" и Св. „Анна". За реализирането на тази стъпка са предвидени 47 милиона лева.

Последвайте канала на

2204 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
заплатите

2014.02.03 | 20:48

1
Ало господата от МЗ,вдигайте заплатите със 100% и първа кат.труд,купете линейки Мерцедес4x4 и всеки филиал да разполага с такава.Назначете мед.сестри и стимулирайте младите да учат медицина.Спешна помощ се разпада и вие носите отговорност пред народа не се самозабравяйте!!!

Добави коментар

Водещи новини