Връщат детските и женските консултации

  • 18 декември 2013 06:34

  • 2067
  • 0
Връщат детските и женските консултации
©

Детските и женските консултации ще бъдат възстановени. Предвижда се те да бъдат отворени отново още през 2014 година. Това съобщи председателят на комисията по здравеопазване в парламента д-р Нигяр Джафер вчера по време на посещението си в Университетската болница по педиатрия в София, пише "Монитор".

Тези структури към АГ клиниките и бившите поликлиники бяха закрити преди повече от двадесет години. В тях специалисти наблюдаваха задължително както новородените и малките деца до годинка, така и техните майки, а също и бременните, припомниха педиатри. Докторите от консултациите посещаваха задължително майките и децата по домовете и водеха строги отчети за начина на хранене, физическото и емоционално развитие на новороденото, както и следяха и подсещаха родителите кога какви ваксини да направят и към какъв специалист да се обърнат при конкретен проблем.

Част от тези дейности сега се поемат от личните лекари, но не всички от тях посещават децата и майките вкъщи след изписването им от родилното. Здравите деца чакат за консултация заедно с болните пациенти в общ коридор пред кабинета на доктора и се заразяват с всякакви инфекции, поясни д-р Иван Костов, директор на Първа АГ-болница „Света София”.

Ще бъдат изградени и центрове за наблюдение на рискови деца, които са родени недоносени или са с някакво заболяване. Създаването на първите такива звена започва още от догодина, съобщи пък здравният министър д-р Таня Андреева. По думите й те ще бъдат във всички по-големи градове, за да бъдат обхванати повече деца, нуждаещи се от по-стриктно наблюдение и лекарска грижа.

10 на сто от новородените у нас са недоносени, като само за 2012 г. те са 6000, показват данни на Националния център по обществено здраве и анализи.

Тези деца са подложени на риск от редица заболявания, като най-често те страдат от белодробни болести, диабет, имат проблеми със сърдечно-съдовата дейност, както и с очите, подчерта националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева.

Строги и продължителни диети или нездравословно хранене с мазни и твърде сладки храни на майките са основните причини децата да се родят под нормата 2500 гр и преди 37-ата седмица, обясни тя.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2067 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини