Трансплантираха черен дроб на дете

  • 17 ноември 2013 07:22

  • 2195
  • 0
Трансплантираха черен дроб на дете
© Булфото

Уникална трансплантация извършиха медиците от Военномедицинска академия, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Екипът на проф. Никола Владов извърши присаждане на черен по спешност на 14-годишно момче с последен стадий на чернодробна цироза и вродено заболяване на жлъчните пътища.

Донорът е 49-годишна жена в мозъчна смърт, пациентка на болница „Токуда”. Това е петата поред за 2013 година трансплантация на черен дроб, извършена от екипа на Владов, който е началник на Клиниката по чернодробна, панкреатична и трансплантационна хирургия. Трансплантацията е протекла с минимална кръвозагуба за около 5-6 часа, пациентът е екстубиран веднага на операционната маса.

След интервенцията детето е настанено в реанимацията, контактно е и диша самостоятелно. С тази операция броят на трансплантациите, извършени от екипа на проф. Владов от 2007 година насам, достигна 33. Лекарите благодарят на близките на донора за изключително хуманния акт, както и на колегите си от болница „Токуда” за отличната колаборация и професионална реакция в спасяването на човешки живот.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини