Вдигат заплатите в спешната помощ два пъти годишно

  • 11 ноември 2013 06:52

  • 1627
  • 0
Вдигат заплатите в спешната помощ два пъти годишно
©

Заплатите на работещите в спешната помощ ще бъдат увеличавани два пъти годишно с 10-15 на сто. Това ще става поетапно всяка година от мандата на правителството, съобщиха експерти от Министерството на здравеопазването, които в момента подготвят стратегията на реформиране на спешната помощ.

Във ведомството на д-р Андреева планират тотални промени в този сектор, първите от които се предвижда да влязат в сила още догодина. Целта е с тях да спре текучеството на кадри в този сектор и той да стане по-привлекателен за лекарите, а на пациентите да се гарантира навременна и качествена помощ, пише "Монитор".

Кабинети за неотложна помощ ще бъдат разкрити във всички 150 филиала на спешните центрове в страната, предвижда още стратегията. В тях ще бъдат приемани пациенти, чието състояние не е животозастрашаващо, но са с болки и тежки неразположения, като например обострен гастрит и язва, но без опасност от перфорация, или с бъбречни кризи. Така спешните медици ще бъдат освободени от грижата да пътуват за по-леки случаи, докато през това време ги чакат пациенти в прединфарктни състояния или застрашени от инсулти.

Обичайна практика сега е във филиалите да има само по един екип. Когато той бъде извикан с линейката при пациент, във филиала не остава никой. Ако по същото време има втори случай, пациентът чака, докато медиците се върнат, а това може да се окаже фатално, каза д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ в България.

Предвижда се и преоборудване с нова медицинска техника, както и обновяване на автопарка на спешните центрове, особено в отдалечените места, където колите не са подменяни отдавна. Планира се и повикванията на екип да се

класифицират по специална скала

за спешност, преди да се прецени на кой адрес да бъде изпратена приоритетно първата свободна линейка.

Около 20 млн. лв. ще бъдат необходими за реформа в спешната помощ и те ще бъдат заложени в бюджета за следващата година, каза здравният министър д-р Таня Андреева.

Сега една линейка се пада на 27 000 българи. 58% от населението на страната живее на разстояние до 20 минути от филиал за спешна медицинска помощ, а 27 на сто чакат между 20 и 30 минути да дойде докторът в дома им.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1627 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини