В болницата в Благоевград не достигат лекари

  • 01 ноември 2013 07:08

  • 1334
  • 0
В болницата в Благоевград не достигат лекари
©

В Благоевградската болница не достигат лекари - специалисти, а лечебното заведение обслужва пациенти от цяла Югозападна България. За последните три години на работа са постъпили 20 млади лекари. Сега обаче половината от тях вече са напуснали.

В отделението по Уши, нос и гърло на месец се лекуват около 60 души, а ежедневно лекарите правят по три операции. За да покрият минимума да съществува отделението, са наели трети лекар, който е на 80 години. Реално обаче цялата работа се поема от двама лекари, които са непрекъснато на разположение на пациентите.

Помагаме си кой с каквото може, но двама е много малко, ние тука бяхме 9 лекари, коментира д-р Раиса Гнутова - нач. отделение "Уши, нос и гърло" в МБАЛ-Благоевград.

Със специалистите се консултират и настанените пациенти в другите отделения на болницата, а не са малко и спешните случаи.

Двамата лекари, които имат 35 години стаж, казват, че ако в отделението до няколко години не постъпят млади специалисти, много скоро няма да има кой да лекува пациентите. Д-р Ирена Николова, която специализира хирургия и работи тук от три години, има обяснение защо младите кадри не искат да практикуват в другите градове и остават да работят в София.

Има повече лекари, повече специалисти, които могат да ги обучават, има повече възможности като тръгнем от материалната база, апаратура, обясни д-р Ирена Николова.

Д-р Николова все още не е решила дали ще остане в Благоевградската болница. Признава обаче, че доста от колегите й, с които е учила медицина, вече се реализират в Германия и други европейски страни.

Последвайте канала на

1334 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини