Наказват лекари заради починала родилка

  • 27 октомври 2013 06:53

  • 4155
  • 1
Наказват лекари заради починала родилка
©

Два акта за административни нарушения са връчени на шефката на областната болница в Габрово д-р Нели Савчева и на завеждащия АГ отделението д-р Димитър Ангелов заради случая с починалата родилка Десислава Манолова, информира в. Монитор.

Припомняме ви, че младата жена постъпи на 12 септември в болницата заради с три дни просрочен термин на раждане. След това в продължение на повече от две седмици лекарите там отказвали да извършат раждане със секцио, тъй като се съмнявали в неправилно изчислен термин. На 25 септември родилката вдига температура. На следващия ден тя най-после ражда, но след това състоянието й рязко се влошава и на 4 октомври умира в Университетската болница в Плевен. Девет часа след раждането умира и бебето. След случая бяха извършени проверки на отделенията по АГ и неонатология. Взети бяха и проби от част от медицинския персонал в тях.  Резултатите от тях показали, че акушерка и три санитарки от АГ отделението са носители на стафилококи, но те не били от същия щам, причинил смъртта на родилката.

След направените проверки на управителката на болницата в Габрово д-р Нели Савчева е връчен акт за констатирани административни нарушения. В историята на бременността на пациентката не е изчислен конкретен термин, не е определена прогнозата на раждането и не е съставен план за акушерско поведение. Това са нарушения на стандарта по акушерство и гинекология, заради които виновните лица ще си понесат съответната отговорност, обясняват от ръководството на болницата. На гинеколога д-р Димитър Маринов също е съставен акт за нарушения при изпълнение на задълженията му като началник на АГ отделението в болницата.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4155 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Koni

2013.10.30 | 11:19

1
Boklyci

Добави коментар

Водещи новини