Десетки болници фалират до месец

  • 16 октомври 2013 16:51

  • 2285
  • 1
Десетки болници фалират до месец
©

Масови фалити предстоят в лечебните заведения в по-малките общини у нас до края на годината, ако не се намерят средства за погасяване на дълговете им. Това заявиха от Сдружението на общинските болници в България, предава "Репортер". 

„Много от лечебниците у нас са на ръба на оцеляването и имат капацитет за работа още месец-два преди да стигнат до фалит.

Населението в цели райони ще остане без достъп до здравни грижи, което се случва и в момента. Очертава се страхотна криза в българското здравеопазване”. Така коментира пред вестника финансовото положение на лечебните заведения д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.  

Към момента НЗОК може да изплаща на здравните заведения само около 65% от разходите по дейността им. Всички останали харчове се трупат под формата на дългове. Здравно министерство обаче няма възможност да ги погаси, заяви във вторник ресорният министър д-р Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския. По думите й единственият начин да се помогне на болниците е чрез актуализация на бюджета. 

Потребителската такса при посещение при личен лекар за пенсионери ще бъде намалена от 2,90 лв. на 1 лв., посочи още здравният министър. Това е една от промените, които предстоят в здравеопазването.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2285 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Леле мале

2013.10.24 | 11:35

1
Пенсионерите като дават по 3 лв. не им обръщат никакво внимание.Като стане по левче въобще няма да ги погледнат.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини