Пациент уличи лекар в надписване на прегледи

  • 16 октомври 2013 14:53

  • 1870
  • 1
Пациент уличи лекар в надписване на прегледи
©

Варненски лекар-специалист бе уличен от пациент, че надписва прегледи. До разкритието за фалшивите прегледи се стигнало, след като пациентът посетил лекаря, при който е диспансеризиран. Така разбрал, че диспансерното наблюдение вече води друг лекар, който отчита извършени прегледи, съобщиха от Районната здравноосигурителна каса.

Експерти на Касата са извършили проверка по сигнала, при която са установили три отчетени диспансерни прегледа на името на пациента, които лекарят не е извършил.

Трите фалшиви амбулаторни листа, с които специалистът отчита, че е прегледал пациента, са открити в амбулаторията на лекаря. Към всеки амбулаторен лист е приложена и кардиограма от ЕКГ-изследване, а за два от прегледите лекарят е посочил, че става въпрос за домашно посещение.

В декларация при сравняване на възникналите обстоятелства обаче пациентът е заявил, че никога не е посещавал практиката на този специалист, както и че по никакъв повод лекарят не е посещавал домашния му адрес за преглед, а отчетените и платени от Здравната каса изследвания не са били извършвани.

Така се стига до решението, взето в Районната здравноосигурителна каса, договорът със специалиста да бъде прекратен заради грубо нарушаване на националния рамков договор, както и на разпоредби на Закона за здравното осигуряване. Допускането на предварително изпълнение на заповедта за прекратяване на договора със специалиста е заради накърнените обществени интереси и възможността същият лекар да нанесе нови имуществени щети на бюджета на Касата.

След санкцията изпълнителят на договора няма право да оказва медицинска помощ 12 месеца след прекратяването му.

Последвайте канала на

1870 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
1

2014.10.30 | 07:06

1
aко здравна каса се разрови достатъчно сигурно ще разбере че голяма част парите се губят по тоя начин.да ама нямат интерес

Добави коментар

Водещи новини