Свалят прага за престой в болница

  • 29 август 2013 07:03

  • 3228
  • 2
Свалят прага за престой в болница
©

Минималният престой в болница да стане препоръчителен вместо задължителен. Това ще поиска Българският лекарски съюз на предстоящите преговори със здравната каса за нов Рамков договор, каза председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. По този начин нито пациентите, нито болниците ще са санкционирани, ако престоят в клиника не се спазва.

В момента има задължителен минимален престой обикновено от 3-5 дни в болница. Ако пациентите си тръгнат по-рано, трябва да платят лечението си. Причината е, че нарушават правилата и касата не плаща на клиниките. ВАС обаче е на път да отмени санкциите за пациентите, които са заложени в наредба на здравното министерство. Не е редно съдът да отменя това правило, каза д-р Райчинов. Ако го направи обаче, съсловната организация ще даде две предложения за промени, така че да не се накърнява и интересът на болниците. Едното е касата да плаща не цялата пътека, а само за дните, през които пациентът е бил в болница. Генералното решение на проблема обаче е второто - минималният престой да се превърне в препоръчителен. Досега НЗОК не е склонявала на това предложение.

Последвайте канала на

Novini.bg
3228 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
AZ

2013.09.03 | 21:22

2
За какво ви са тези болници?И с тях ,и без тях народа си мре вече като мухи.Назначете си някой,който само да констатира смъртта и това е!За какво са клинични пътеки и 1 ден престой?

2013.09.02 | 14:28

1
za po 10 min. i 4ao

Добави коментар

Водещи новини