Болници цакат раково болни с направления

  • 23 август 2013 07:29

  • 2333
  • 0
Болници цакат раково болни с направления
©

Болници цакат раково болни с направления. Вместо да им правят полагащите се изследвания там преди химиотерапия, някои отпращат пациентите при джипитата за направления, пише в. "Монитор".

Така впоследствие те си взимали парите веднъж чрез талончето и втори път - от пакета, който се полага за изследванията и терапията на хората с онкозаболявания. Такива нарушения са засекли проверяващите от

Националната здравноосигурителна каса в отчетната документация на някои лечебни заведения. На други места пък, връщали по няколко пъти раково болните от химиотерапия, като им обяснявали, че няма лекарства или, че касата не е превела средствата за медикаменти.

65-годишен мъж с карцином е връщан два пъти от преливания на цитостатици срещу туморите в болница „Св. Марина” във Варна с оправданието, че няма лекарства. Това съобщи управителката на НЗОК д-р Румяна Тодорова, цитирайки писмо на пациент до касата. Мъжът обаче направил собствено проучване във фирмата доставчик на необходимия препарат. От там му обяснили, че имат от лекарството, но болницата не е пускала заявка да й бъде доставено, разказа д-р Тодорова и подчерта, че по случая ще бъде разпоредена проверка, както и по купищата подобни жалби от болни, които се трупат всеки ден. Тя уточни, че „Св. Марина” е водеща по преведени средства за онкоболни.

По думите на д-р Тодорова, независимо че болниците се оправдават с касата, средствата им се плащат редовно.

108 млн. лева дефицит в НЗОК се очертават до края на годината. Недостигът на средства за плащане на специалистите в доболничната помощ са в размер от 1,3 млн. лева, за лекарства се очертава дефицит от 34,5 млн. лв., за денталната помощ – 6,9 млн. лева, а за болничната прогнозата е за недостиг от 361,1 млн. лева. За медицински изделия той ще е в размер от 11,4 лева.

Очакваме депутатите да гласуват отблокиране на резерва от 269 млн. лв. за болничната помощ, с тези средства ще се разплащаме през четвъртото тримесечие, каза д-р Румяна Тодорова.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2333 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини