6 000 души ще преминат скринингови прегледи в Пазарджик

  • 06 август 2013 13:18

  • 1486
  • 0
6 000 души ще преминат скринингови прегледи в Пазарджик
©

От началото на август жители на област Пазарджик от втората селекция по проект „Спри и се прегледай” получават покани за безплатни скринингови изследвания на три вида онкологични заболявания, съобщиха от РЗИ, предаде репортер на novini.bg.

В момента прегледите се извършват в две лечебни заведения в Пазарджик, очаква се скоро да се включат ДКЦ „Хигия” и медицински център в Стрелча.

За Пазарджишка област броят на предвидените прегледи за втора селекция е: за рак на маточната шийка – 4000 жени на възраст 25-60 г., за рак на млечната жлеза – 582 за жени на възраст 50-69 г., за колоректален рак – 1366 мъже и жени над 50 г.

Лицата, избрани на случаен принцип от системата, се уведомяват чрез индивидуални покани със специален код за явяване на преглед. Срокът на поканите е валиден до 31 август. След тази дата прегледи не се осъществяват.

Скрининговите изследвания по проект „Спри и се прегледай” са напълно безплатни. Финансирането се осъществява от ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС.

Организираните скринингови прегледи са доказали своята ефективност като основен метод за борба с рака. Те имат за цел да открият изменения при здрави хора, при които няма никакви симптоми, преди тези изменения да се превърнат в същински рак. Вероятността от успешно лечение на предраковите състояния е значително по-голяма.

Поради сравнително късното стартиране на прегледите в областта в първата селекция са обхванати едва 76 души. За хората, които са избрани от Националния скринингов регистър, но не са се явили на преглед, е важно да знаят, че ще получат повторна покана на по-късен етап.

Последвайте канала на

1486 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини