Шефове на разградската болница хвърлиха оставки

  • 02 август 2013 14:19

  • 2341
  • 2
Шефове на разградската болница хвърлиха оставки
©

Двама от тримата членове на борда на директорите на разградската болница са подали оставки - обявиха самите те на пресконференция. Д-р Георги Кулишев е депозирал заявлението си още преди месец, с лични мотиви, изпълнителният директор д-р Иван Петров пък напуснал в деня след като депутатът от БСП Татяна Буруджиева и областният управител Стоян Ненчев извършиха внезапна неделна проверка на Психиатричното отделение.

Приемам това „нахлуване" в лечебното заведение като знак за обществено недоверие - коментира той. По думите му в последните 3 месеца болницата е проверявана от всички контролни институции, включително и от Държавния архив, за това дали се съхранява правилно документацията. Вече е насрочено за 13 септември общо събрание на акционерите в търговското дружество, в което държавата има 82% дял, останалата собственост е на седемте общини от област Разград.

Двамата доктори и колегата им в борда д-р Румен Русанов се оплакаха от проблеми с финансирането на лечебното заведение именно от страна на държавата. Всеки момент може да гръмне стерилизационната ни уредба, с което да спре работа цялата болница, а пари - 350 000 лв. - от години искаме от здравното министерство - обясниха те. Искания за нова апаратура за почти всички отделения, както и ремонт за повечето от тях също стоят без отговор в дебела папка с належащи искания, която д-р Петров показа пред медиите. В същото време от 2009 г., откак е избран новият борд, са инвестирани 4 500 000 лв. собствени средства на болницата, още 2 милиона са спешните нужди. От здравното ведомство се бавят с месеци и разрешения за използване на излишъци от вече реализирани проекти - жалваха се разградските болнични шефове. Точно това чакаме, за да ремонтираме с 50 000 лв. Психиатричното отделение, за чието състояние алармира Буруджиева - обясни Петров.

За да съществува болницата, трябваше да изберем дали да храним пациентите или да ги лекуваме - коментираха тримата доктори друго обвинение на депутата Буруджиева, че в лечебното заведение няма храна за пациентите. Като приоритети Петров, Кулишев и Русанов изтъкнаха заплащането и квалификацията на персонала, както и обновяването на апаратурата.

Болницата в Разград обслужва 9000 пациента годишно. Бюджетът й е около 10 милиона лева.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2341 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
KX

2013.08.13 | 09:44

2
Шумкарите -- докато не разбутат всичко тръгнало що-годе да се оправя, за да сложат свои хора разрушители и смукачи, нема да се спрат тези антибългари и антихора.
айде стига бе

2013.08.13 | 09:44

1
И в Русе мина червената метла-ще си имаме нов шеф на МБАЛ.

Добави коментар

Водещи новини