Проф. Генчо Начев: Частните болници провеждат нелоялна конкуренция

  • 22 юли 2013 17:48

  • 2600
  • 1
Проф. Генчо Начев: Частните болници провеждат нелоялна конкуренция
©

Частните болници са като всички останали. Заплащането е едно и също. Многопрофилните частни болници също приемат много тежки случаи. Примери може да ви дам много.

Това каза в предаването "Лице в лице" доц. Стайко Спиридонов, който е председател на асоциацията на частните болници. Законът за здравето урежда приемането на пациенти. Проблемът е в системата. Там няма правила и справедливо разпределение на финансовите ресурси, каза още Спиридонов. Частните болници също имат много задължения и кредити. Държавата компенсира държавните болници в края на всяка година. При нас това няма как да се случи, категоричен беше той. Здравната карта е много необходима. Тя ще спомогне за въвеждането на стандартите в медицината. Частните болници са напълно равнопоставени на държавните. Ние имаме също прекрасни специалисти и се грижим за тежки случаи, завърши доц. Спиридонов.

На противоположното мнение беше проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина". Болниците трябва да са равнопоставени. На много места има нелоялна конкуренция. Частните болници ликуват пациент, водят го за тежък случай, получават си парите и го препращат в някоя университетска болница. Ние в държавните болници не можем да си позволим такова нещо, разкри Начев. Има неравнопоставен контрол. Държавната болница всеки месец дава отчет на Министерството на здравеопазването. Частните болници не са виновни, че тях не ги контролират за нивото на смъртността. Виновен е законът и системата. Задължително е да се направи Национална здравна карта, която да показва в кой район, каква медицинска помощ е необходима. Ако, частната болница е по-добра от държавната, нека тя да работи. Но трябва да има ефективен контрол за всички. Контрол, който да се грижи за постигнатите резултати, категоричен беше Начев. Няма критерий за отварянето на частни болници. В София има нужда от 7000 сърдечни операции. Те могат да се направят от две болници, а в момента се правят от седем, даде пример професорът.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2600 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.07.30 | 00:03

1
Частните точат здраво, вярно е.

Добави коментар

Водещи новини