Бонуси за лекарите, ако продължат да учат

  • 19 юли 2013 07:02

  • 1373
  • 0
Бонуси за лекарите, ако продължат да учат
© Getty Images/Guliver

Лекарите, които продължават да учат през целия си живот, ще получават бонуси. Тези промени в продължаващото обучение готвят от Българския лекарски съюз. Ученето през целия живот е изключително важно за медицинските специалисти, защото те така поддържат квалификацията си.

В момента лекарите трябва да събират по 150 точки от посещение на различни семинари и конгреси за три години. От това обаче не зависи нищо и много от тях не го правят. Затова от лекарския съюз обмислят промени. Искаме да въведем стимули тези колеги, които събират нужните точки, а не наказания за останалите, обясни д-р Юлиан Йорданов, зам.-председател на съсловната организация. За тази цел още през септември медиците ще получат и специални електронни карти. В тях ще се отразяват точките, които са събрали от обучение, както и имената им, специалността, местоработата. Базата данни ще е в централен регистър на лекарския съюз, част от него ще бъде публична и за пациентите. Така те ще могат да се ориентират кой лекар къде и какво работи. Все още обаче не са ясни бонусите, които ще получават специалистите, които са събрали 150 точки за три години.

В ЕС отдавна е въведена подобна практика на стимулиране и дори на санкциониране при липса на продължаващо обучение. Едни от поощрителните форми са по-високи цени на услугите, които извършват тези специалисти или пък предимство при кандидатстването им за работа. Сред санкциите е дори възможността да загубят право да практикуват за определено време. За да станат факт бонусите у нас обаче, първо ще се промени нормативната база.

Последвайте канала на

1373 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини