Предлагат плащането в болница да бъде обвързано с мнението на пациентите

  • 10 май 2013 08:01

  • 1325
  • 1
Предлагат плащането в болница да бъде обвързано с мнението на пациентите
©

За да се решат проблемите в здравеопазването е необходимо държавата да се откаже от изискването на някои от медицинските стандарти. Това заяви председателят на Центъра за защита правата на пациентите Стойчо Кацаров. Той даде и пример с изискването болниците да разполагат със седем анестезиолози на щат, за да правят операция на херния.

Държавата трябва да направи така, че правата на болния да бъдат защитавани, като се плащането се обвърже с мнението на пациента дали е доволен от лечението. Това няма да доведе до масови недоволства, тъй като негативните оценки на лечението от страна на пациентите ще бъде проверявано от осигурителите, смята Кацаров, който посочи, че така пациентите ще бъдат поставени в центъра на здравната система. Ако при проверката се докаже, че лечението е било ефикасно ще се извърши плащане, категоричен е Кацаров. Необходимо е да се извърши и демонополизация на системата, но това не е приоритет, каза Кацаров.

Държавата трябва да засили ролята си в общественото здравеопазване – здравна просвета и финансирането на ранна диагностика на най-честите ракови заболявания. Необходимо и дерегулацията на пазара на лекарства и да промени модела на реимбурсиране, призова Кацаров.

Последвайте канала на

Novini.bg
1325 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Няма такива глупаци

2013.07.26 | 15:03

1
Бравос!!! Е това вече е мъдрост на мъдростите. Значи, ако болният е доволен-ще плати. Ами как ще е доволен, трябва да е най-големият тъпак на света. Ако пък не е доволен, ама са го излекували, ще се извърши проверка. "Ако при проверката се докаже, че лечението е било ефикасно ще се извърши плащане, категоричен е Кацаров." През това време болницата ще хлопне кепенците, малоумници. Кой ще прави проверката, стринката на болния и кварталния, предлагам аз. Как ги измисляте тези работи?!? Сигурно го видяхте в "Спешно отделение". Там, като не си доволен, не плащаш. Накрая и знахари няма да останат да лекуват този многострадален народ.

Добави коментар

Водещи новини