Кръводарителите са малко

  • 25 април 2013 13:02

  • 1096
  • 0
Кръводарителите са малко
©

Все по-малко хора в България даряват доброволно кръв, младежите не знаят много за хуманния жест. Причината за липсата на кръводарители е страхът от даването на кръв, смятат от Областната структура на БЧК - Благоевград, предаде БНТ.

Заедно с общинското ръководство те организираха кампания, за да покажат, че спасяването на човешкия живот често зависи от самите нас.

Само 48 студенти от двата университета в Благоевград - Югозападния и Американския са дали доброволно кръв при една от последните кампании, организирани от Червения кръст в града.

Психическият страх да дадеш 450 милилитра кръв може да бъде преодолян, смятат от БЧК, тъй като инструментите са стерилни и индивидуални и няма опасност от евентуална зараза.

"От физиологична гледна точка самото кръводаряване предизвиква жизненост в организма, т.е. той стимулира образуването на нови кръвни клетки и предизвиква жизненост на организма и укрепване", твърди Йорданка Стойчева, председател на Областния съвет на БЧК - Благоевград.

Хората даряват доброволно кръв само при нужда, когато близките им са в беда, въпреки че все повече се говори, че човешката кръв е шанс за нов живот, твърдят от БЧК. Те започват информационни кампании в училищата в региона сред учениците от 10 до 12 клас.

"Тази година решихме да се обърнем към децата, към бъдещите кръводарители, поради идеята, че те са подрастващи и трябва да разберат същността на кръводаряването, просто кръвта няма заместител", обясни още Стойчева.

След Великденските празници, до края на май, предстоят още доброволни акции - сред студентите в двата университета в града.

Последвайте канала на

1096 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини