Пак променят методиката на финансиране на болниците

  • 31 март 2013 08:58

  • 1249
  • 0
Пак променят методиката на финансиране на болниците
©

Методиката на финансиране на болниците в момента се обсъжда и най-вероятно тя ще бъде променена през следващата седмица. Това заяви във Варна служебният здравен министър проф. Николай ПетровНиколай ПетровНиколай Петров е министър на здравеопазването до 30 октомври 2017 г. Той е роден  на 29 август 1959 г. при пускането в експлоатация на първия у нас циклотрон, който произвежда изотопи за ПЕТ-скенер, пише "Монитор".

От началото на тази година касата въведе нови правила за финансиране на болниците, като им наложи лимити на клиничните пътеки. Лекарите протестират от месеци срещу рестриктивните мерки и искат връщането на стария модел с прогнозни бюджети и изравнителни плащания на всеки три месеца.

С директора на НЗОК вече проведох четири срещи и съм наясно с плащанията през последните години. Направихме и някои промени в надзорния съвет на касата. Във вторник ще се състои първата официална широка работна среща по отношение на парите в здравеопазването, обясни проф. Петров. Той очаква конкретни резултати както за финансирането на болниците, така и за инвитро центровете, които се оплакаха преди ден от забавяне на парите си от касата.

Високите технологии в медицината се измерват с броя на излекуваните пациенти, каза още здравният министър по повод открития циклотронен център в морската ни столица. Той заработи от 23 март в УМБАЛ „Св. Марина” и до момента са произведени изотопи за диагностиката на 17 раково болни. Досега изотопите се внасяха всяка седмица със самолет от Австрия и Унгария.

Последвайте канала на

1249 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини