Циклотронът в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна започва работа

  • 11 март 2013 13:21

  • 1453
  • 0
Циклотронът в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна започва работа
©

Агенцията за ядрено регулиране е дала разрешение за пускането в експлоатация на циклотронната инсталация в Университетската болница "Св. Марина" във Варна. Това съобщи в Перник министърът на здравеопазването в оставка Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,. Това е първата инсталация в България, която ще произвежда изотопи, необходими за изследванията с позитронно-емисионен томограф - т.нар. ПЕТ скенер, предаде БТА.

Досега контрастното вещество се е внасяло от Австрия и Унгария. С пускането в експлоатация на циклотрона ще бъдат спестени както средствата по транспортирането, така и допълнителното оскъпяване на процеса, свързано с разпада и полуразпада на изотопите.

Досега изотопите са се доставяли два пъти седмично със самолет, уточни министърът в оставка.

В Перник Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, присъства на откриването на новия компютърен томограф в МБАЛ "Рахила Ангелова". За закупуването на апаратурата Министерството на здравеопазването е отпуснало 1 млн. лева. При обществената поръчка болничното ръководство е реализирало икономии в размер на 400 000 лева. Министърът в оставка допълни още, че за тази година от бюджета са заделени 300 000 лева за ремонт на двете вътрешни отделения в многопрофилната болница в Перник.

Последвайте канала на

1453 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини