4,5 млн. лв. са нужни за уникален център за онкоболни деца

  • 15 февруари 2013 19:08

  • 1044
  • 0
4,5 млн. лв. са нужни за уникален център за онкоболни деца
©

Само 4,5 млн. лв. са необходими, за да задейства уникален за България и за Балканите Център за деца с хематологични заболявания. При осигурено финансиране са ни необходими само 6 месеца, каза шефът на Центъра Пламен Белчев.

Центърът е 100% проектиран и до голяма степен строителството е подготвено. Намира се на два парцела - единият от 3,6 дка, другият - 1,8 дка в село Опицвет до Костинброд. Там ще има къщи за настаняване на деца и техните родители и ще се предлагат висококвалифицирани услуги - рехабилитация и социално-психологическа подкрепа, а престоят на децата ще се поема чрез делегирана държавна помощ за Центъра, съобщи Белчев и подчерта, че такъв център няма не само у нас, но и на Балканския полуостров.

„Преди 20-тина дена мародери откраднаха половината от оградата на центъра, а цялата ограда беше дарена", съобщи още Белчев и апелира полицията да си свърши работата и да открие извършителите. Този Център е големият проект и надежда на Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания".

Пожелания за по-скорошната му реализация изказаха здравният министър Десислава Атанасова и столичният кмет Йорданка Фандъкова, които прерязаха лентата на изградения в ИСУЛ дневен център за деца в болницата, които се нуждаят от психологическа и друга специализирана подкрепа.

Управителят проф. Драган Бобев от Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания каза, че резултатите от борбата на медиците у нас не са по-лоши от тези в развитите европейски страни и подчерта, че рехабилитацията на този „изключителни раним контингент" е много важна за цялостното установяване.

Адекватният и уютен климат в дневния център ще помогне на нашите пациенти и родителите им да преодолеят стреса, убеден е проф. Бобев. Той изтъкна активното участие на държавните институции.

На тържеството беше и председателят на Държавната агенция за закрила на детето, който отбеляза, че броят на децата с онкологични заболявания продължава да е висок и изказа благодарност на всички, съпричастни към инициативата. Той благодари специално на всички дарители.

Йорданка Фандъкова и Десислава Атанасова също изказаха благодарност и увереност, че ще продължи съвместната работа за благородната кауза. В дневния център бе направено тържество по случай Международния ден на децата, болни от рак и специално беше изтъкнато, че това е празник на надеждата и победата. На тържеството бяха представители на фондации, БЧК, популярни личности, дарители и поддръжници на каузата.

Последвайте канала на

1044 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини