Млади лекари кандидатстват за специализация с финансиране от Европа

  • 13 февруари 2013 07:48

  • 1536
  • 1
Млади лекари кандидатстват за специализация с финансиране от Европа
©

Расте броят на лекарите, които напускат страната и отиват да работят в чужбина за по-високи заплати. Има обаче млади медици, които, въпреки възможностите и добрите перспективи извън страната, избират да останат в България и да практикуват професията си в провинцията. Примерът е от Силистра, където за две години Областната болница успя да привлече на работа десетина млади лекари.

От две години силистренската болница е база за обучение на специализанти. Оказва се, че възможността да работят и едновременно да специализират в родния си град връща младите лекари в Силистра.

„Аз работя в неврология, едновременно в спешно съм бил, във вътрешно отделение, кардиология. Харесва ми, че тук, ако имам желание, мога да работя с пълен картбланш”, споделя д-р Васил Славов.

„Харесва ми базата, работя усилено, в операционната и извън нея. Дават ти възможност, като практична насоченост, да научиш много неща. Защото в големите болници е много трудно това нещо”, това е мнението на д-р Пламен Петков.

Поне засега не мислят за чужбина. Харесват работата си и възможността да учат и да трупат опит. Казват, че условията тук са много добри, но не и системата.

„Определено заплащането не мога да кажа, че е по-ниско, отколкото в една голяма болница, да не кажа, че е по-добро”, заяви д-р Васил Славов.

„Докато имаме клинични пътеки, а не диагностично-свързани такива - всичко ще страда”, категоричен е д-р Радостин Атанасов.

„Защото се работи, както ние казваме, пътечна медицина, не тази, която сме учили в университета”, посочи д-р Пламен Петков.

Очаква се тази година в болницата да постъпят още млади лекари.

„За 2013 г. имаме 19 места по различни специалности”, каза д-р Даниела Костадинова - изп. директор на МБАЛ Силистра.

Промени в нормативната уредба дават възможност на младите лекари да кандидатстват за специализация и чрез финансиране по европейски проекти.

Последвайте канала на

1536 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.02.16 | 16:18

1
Проекта за специализация с пари от Европа е пред провал,това защо не го пишете?Това е поредната герберска некадърност и пиар за пред обществото.

Добави коментар

Водещи новини