Здравните експерти зоват: Родителите да се информират повече за човешкия папилома вирус и възможностите за ваксина

  • 12 септември 2024 13:58

  • 580
  • 0
Здравните експерти зоват: Родителите да се информират повече за човешкия папилома вирус и възможностите за ваксина
© Pixabay

Родителите да се информират повече за човешкия папилома вирус (HPV) и възможностите за поставяне на ваксина на младежи. За това призоваха здравни експерти по време на представянето на информационната кампания „Вие сте герой за Вашето дете, днес и завинаги“. Инициативата е насочена най-вече към родителите на деца на възраст 10-13 г. Обърнато беше внимание, че вирусът може да причини онкологично заболяване, а най-засегната е половата система на жените, като ракът на маточната шийка е сред най-често срещаните. Наблюдава се и рак на вулвата и влагалището, причинени от този вирус. Случаите на млади мъже с рак обаче също не са изключени, казаха експертите. Те напомниха, че HPV вирусът се предава по полов път.

Инфекцията с HPV вируса е доказан причинител на злокачествени заболявания, каза проф. Стефан Ковачев, началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология във Военномедицинска академия. Заболяванията не са само при гениталната система на жената, тази вирусна инфекция може да предизвика злокачествени заболявания на ларинкса или на устната кухина, каза той. Ракът на маточната шийка причинява смъртта на близо 25 хил.-26 хил. жени всяка година в Европа и това е деветият по честота рак на Стария континент и трети по чистота във възрастова група 15-45 г., заяви специалистът. В България 18 на 100 хиляди жени е годишната чистота на този вид рак, каза Ковачев и добави, че статистиката през 2020 г. отчита над хиляда случая на жени с рак на маточната шийка. От рак на влагалище имаме около 31 нови случая годишно на 100 хил. жени, информира още специалистът. Тези злокачествени заболявания при жената са предотвратими при следване на профилактика. Първичната профилактика са ваксините срещу HPV, посочи Ковачев. Вторичната е редовният преглед при гинеколог с изследване на цитонамазка, колпоскопия и HPV ДНК тест, обясни още той. Третичната профилактика представлява лечение на заболяванията, до които е довел вирусът, добави Ковачев.

Ако сме успели да напреднем в някои области на онкологията, сме постигнали много голям напредък при карцинома на маточната шийка сме напреднали с най-много два месеца, а общата преживяемост в напреднал стадий е малко над година, коментира д-р Иван Тонев, началник на Отделението по медицинска онкология и пневмология в КОЦ-Пловдив. Качеството на живот е изключително влошено каза също той и обикновено има метастази, обясни той. Ваксинацията покрива 90% от онкогенните щамове на HPV вируса, подчерта д-р Тонев.

Все повече жени имат раничка на шийката на матката

Д-р Кремена Пармакова от отдел „Надзор на заразните болести“ към Министерството на здравеопазването отчете слаб, но видим ръст на броя ваксинирани срещу човешкия папилома вирус момичета. Този ръст през тази година е 30% спрямо миналата година по националната програма, това са около 700-800 момичета, каза тя. Ако за цялата 2023 г. имаме 2892 момичета с първа доза, то за осем месеца на тази година са 3661, допълни Елена Цонева от Портал на пациента.

Животът и здравето на децата ни е най-важно и трябва да сме отговорни – това беше посланието, отправено от общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз. Тя призова хората да не се страхуват от ваксините, като посочи, че раковите заболявания са по-страшни и посочи, че ваксината не е жива. Към това апелира и председателят на Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката Лили Асенова, която е преминала преди години през лечение на това онкологично заболяване. Тя подчерта, че все по-млади момичета са засегнати от последствията от HPV вируса.  

Във ваксината няма нуклеинова киселина, каза вирусологът проф. Радка Аргирова. Тя обясни, че Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка е със срок на действие 2021-2024 г. Целта ни е да я разширим така, че да бъде национална програма за борба с HPV свързаните заболявания, като по този начин бихме могли да обхванем и всички заболявания както при жените, така и при мъжете, поясни вирусологът. Тя каза, че един от последните случай, с които се е запознала, е на 17-годишно момче с раково заболяване. Не трябва да се прави приоритизиране на момичетата, смята Аргирова. Другото предложение е да се направи така, че от 10- до 14-годишна възраст ваксинирането за момчета и момичета да бъде или напълно безплатно, или напълно реимбулсирано, заяви също тя. 

По време на събитието експертите заявиха, че Австралия има задължителна ваксинация срещу HPV от 2007 г. както на момичетата, така и на момчетата. Вследствие на това честотата на заболяванията е намаляла, казаха те. 

Последвайте канала на

Десислава Станева
580 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини