Проф. Кантарджиев: България вече е свободна от морбили страна

  • 10 септември 2024 10:30

  • 413
  • 0
Проф. Кантарджиев: България вече е свободна от морбили страна
© Булфото архив

"България вече е свободна от морбили страна. България е страна, в която няма вътрешно разпространяване на инфекцията морбили. Повече от 21 дни от последния случай нямаме регистрирани нови случаи на морбили и сме една от много малкото държави в Европа, където няма вътрешно разпространение на морбили". Хубавата новина съобщи пред БНР проф. Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като - бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Друго хубаво нещо е, че случаите на коклюш вече са много малко. Проф. Кантарджиев успокои родителите също и за скарлатината и варицелата, като подчерта, че тези случаи са сведени до разумния минимум. 

По думите му вирусните инфекции в момента "не вилнеят и не покосяват". В последните 2 месеца обаче има увеличаване на регистрираните случаи на коронавирус. Циркулиращият вариант вече не е така опасен, подчерта здравният експерт и напомни, че все пак трябва да се спазват някои елементарни мерки.  

За западнонилската треска проф. Кантарджиев отбеляза, че има няколко нови случая. Според него това означава, че имаме адекватна диагностика.

Националният център по заразни и паразитни болести: От началото на годината досега случаите на морбили в страната са 20

В предаването "Преди всички" той обяви, че засега в България не се предвижда ваксинация срещу респираторен синцитиален вирус. Инфекцията засяга новородени, малки деца и много възрастни, като може да бъде много тежка при хора с имунен дефицит.

Проф. Кантарджиев напомни за противогрипните ваксини. Хората над 65-годишна възраст, които имат желание, могат да си поставят ваксината безплатно.

Специалистът посъветва също да не се прекалява с едни и същи хранителни добавки: "Да се сменят, да не се взимат постоянно, защото това може да доведе до изтощаване на имунната система. Не трябва да се прекалява. Не трябва да се забравя пълноценното хранене".

Риск от масово разпространение на холера в България няма, но трябва да се спазват някои неща, успокои също той.

Цялото интервю на Диана Дончева с проф. Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
413 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини