Всеки десети кръвен тест у нас за лаймска болест е положителен

  • 02 юли 2024 13:23

  • 409
  • 0
Всеки десети кръвен тест у нас за лаймска болест е положителен
© Novini.bg/ Canva

Всеки десети кръвен тест у нас за лаймска болест е с положителен резултат. Това показват данните от изследвалите се за лаймска болест пациенти през месеците април, май и юни т. г. във верига частни лаборатории в София и страната. Направените кръвни тестове в този период са 3451 като при 343 от тях резултатът е положителен. За същия период на миналата година за лаймска болест са се изследвали 2596 души като положителен резултат е установен при 555 от тестовете.

„Тази година се отчита сериозен ръст при изследването на пациентите за лаймска болест, защото българите стават все по-отговорни и внимателни към здравето си. Тенденцията се наблюдава с особена сила след пандемията от COVID-19“, заяви управителят на частна лаборатория доц. д-р Росен Михайлов.

Нарастват случаите на денга в Европа, тигровият комар – трайно установен в България

В над 300  филиала на една от големите частни лаборатории у нас, се извършва също изследване за лаймска болест на кърлежите, донесени от пациентите.

И при изследваните паразити се наблюдава сериозен ръст. През месеците април, май и юни т. г. са изследвани 1594 кърлежа, от които положителни за лаймска болест са 154. За същия период на миналата година са изследвани 674, от които положителни са били 66 кърлежа, предаде dariknews. 

Лаймската болест е една от най-често предаваните с кърлежи инфекции в България, а лечението се определя от стадия на болестта. Установено е, че над 30% от кърлежите носят зараза като причина за това е основно бактерията Borrelia burgdorferi.

Тя се предава само и единствено чрез ухапване от кърлеж. Ако намерите кърлеж по себе си или по домашния ви любимец, е много важно след като бъде изваден, да бъде и изследван, съветват специалистите..

Последвайте канала на

Радина Лазарова
409 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини