СЗО: Липсата на физическа активност заплашва със здравни проблеми близо 1,8 млрд. възрастни по света

  • 26 юни 2024 09:51

  • 311
  • 0
СЗО: Липсата на физическа активност заплашва със здравни проблеми близо 1,8 млрд. възрастни по света
© Freepik

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност, като ситуацията се влошава, се твърди в нов доклад. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г., съобщи ДПА.

Близо една трета (31%) от възрастните хора по света не спортуват достатъчно, в сравнение с 24% през 2000 г. и 26% през 2010 г. Ако настоящите тенденции се запазят, експертите предричат, че до 2030 г., близо 35% от хората по света да полагат достатъчна физическа активност. 

Проучването, публикувано от списание „Лансет“ (Lancet), показва, че липсата на упражнения увеличава риска от сърдечни заболявания, мозъчни удари, диабет тип 2, деменция и рак.

„Новите разкрития подчертават пропуснатата възможност да се намалят ракът и сърдечните заболявания и да се подобри психическото благополучие чрез увеличена физическа дейност“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. „Трябва да подновим ангажимента си да увеличим равнищата на физическа дейност и да поставим на първо място решителните действия, включително засилване на политиките и увеличаване на заделяните средства, за да обърнем тази притеснителна тенденция“, допълни той. 

СЗО препоръчва на възрастните седмично да извършват 150 минути умерена или 75 минути интензивна физическа дейност.

Примери за умерена физическа дейност са бързото ходене, усилената домакинска работа, карането на колело със скорост 16 - 19 км/ч. Примери за интензивна физическа дейност са бягането с над 10 км/ч, копаенето, бързото колоездене, футболът, баскетболът и тенисът. 

„Липсата на физическа активност е тиха заплаха за глобалното здраве, която значително утежнява хроничните болести. Ако физическата дейност стане по-достъпна и доставяща удоволствие на всички, ще можем значително да намалим риска от незаразни болести и да създадем по-здраво и продуктивно общество“, заяви Рюдгер Крех, директор на отдела на СЗО за популяризиране на здравето. 

Д-р Ивайло Ценков: В 80% от случаите високото кръвно при децата е вследствие на друго заболяване

Панайота Митру, директор "Изследвания, политика и иновации" в Световния фонд за изследване на рака, определи доклада като „сигнал за събуждане към света, че трябва да се направи повече хората да бъдат по-активни“.

„Правителствата трябва да признаят, че физическата активност е изключително важна за психическото и физическото здраве, включително за предпазване от няколко вида рак и подпомагане на хората да имат здравословно тегло“, допълни тя, предава БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
311 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини