Д-р Ивайло Ценков: В 80% от случаите високото кръвно при децата е вследствие на друго заболяване

  • 25 юни 2024 09:43

  • 6709
  • 2
Д-р Ивайло Ценков: В 80% от случаите високото кръвно при децата е вследствие на друго заболяване
©

Заболяванията на сърдечносъдовата система заемат значителен дял в структурата на заболеваемостта в световен мащаб. Проблемът за артериалната хипертония се поставя не само пред възрастните. В последните години се наблюдава негативната тенденция все повече деца да страдат от високо кръвно. Патологично повишеното кръвно налягане е основен или второстепенен симптом сред редица заболявания в детската възраст.

Една от водещите причини за хипертонията в детска възраст е наднорменото тегло. В Европа едно от три деца е с наднормено тегло. Например, според специалистите метаболитният синдром с прилежащите му негативни ефекти като затлъстяване, диабет, хипертония, висок холестерол, се подмладява. Преди години се е срещал при хора между 40-50-годишна възраст, а в момента има деца на 10 години със същите заболявания както при големите.  Повече по темата за високото кръвно разказва в интервю за Novini.bg доктор Ивайло Ценков, кардиолог в УМБАЛ „ Св. Екатерина“.

Д-р Ценков, разкажете повече за това какво представлява артериалната хипертония? Какво я провокира?

Първо, трябва да разграничим видовете артериална хипертония. Първичната артериална хипертония представлява трайно повишение на артериалното налягане при липса на патология от страна на бъбреците, ендокринната, нервната система, метаболитни промени или лекарствени и токсични въздействия. При нея често се наблюдават някои рискови фактори. На първо място, това са генетичните особености като фамилна предразположеност. Затлъстяването, съпроводено и с инсулинова резистентност, хиперинсулинемия, промени в липидния профил могат също да бъдат причина за проява на хипертония. Изключително внимание в патогенезата се обръща на нерационалното хранене с акцент върху увеличения прием на сол. Стресът също е рисков фактор. Тютюнопушенето, употребата на алкохол, кофеинизирани напитки и силни чайове имат допълнителна роля в патогенезата. Най-често при първичната артериална хипертония няма клинично изявени симптоми. Рядко може да са налице главоболие, раздразнителност, лесна уморяемост, повишено изпотяване.

Диагнозата се поставя чрез трайно повишените стойности на артериалното налягане, открити най-често при профилактично изследване. Вторичната артериална хипертония е тази, при която повишеното кръвно налягане е симптом на дадено заболяване, като отстраняването му ще нормализира стойностите му. Тя заема около 5-20% от хипертонията в детската възраст. В 80% от случаите на вторична артериална хипертония се касае за бъбречно заболяване с ангажиране на паренхима или съдовете. Сред най-често срещаните нефрологични състояния са гломерулонефритите, протичащи с нефритен синдром. Причина могат са хронични пиелонефрити, дисплазии (намален брой на нефрони), бъбречната поликистоза, заболявания, водещи до хидронефроза. Вторичната артериална хипертония може да е симптом за вродени и продобити сърдечносъдови заболявания като коарктация на аортата, персистиращ артериален проток, недостатъчност на аортната клапа. Може да е симптом при енцефалити, полиомиелит, хиперфункцията на щитовидната жлеза. Приемът на някои медикаменти също могат да са причина за вторична артериална хипертония. Обикновено това са лекарства, съдържащи минералкортикоиди, глюкокортикоиди.

Оказва се, че високото кръвно е сложно заболяване, но се лекува, нали така?

Да, разбира се, но това не означава, че трябва да сме небрежни към здравето си и при наличието на хипертония.Лечението на артериалната хипертония е комплексно. При първичната форма в основата на терапията лежат немедикаментозни подходи като промени в начина на живот чрез здравословно хранене, двигателна активност, избягване на рискови фактори като кафе, алкохол, тютюнопушене. При състояния, изискващи медикаментозна терапия, се включват препарати, които целят разширяване на периферните съдове, като се изписват вазодилататори, изписват се диуретици. При вторичните форми на артериалната хипертония лечението е насочено към основната патология.

Все повече деца са с високо кръвно заради наднормено тегло

До какви усложнения може да доведе нелекуваното високо кръвно?

Хипертонията е едно от най-често срещаните сърдечносъдови заболявания при възрастните. Чести усложнения са исхемична болест на сърцето, инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт. Тревожни факт е, че в последните години обаче значително нараства и броят на децата с високо кръвно налягане. За да се предотвратят късните усложнения, до които води хипертонията, е изключително важно още от ранна детска възраст да се започне с проследяване на стойностите на кръвното, да се наблюдава за появата на различни симптоми и при необходимост задължително да се вземат определени мерки.

Какви са причините за високото кръвно при децата?

Както при възрастните, така и при децата се различават 2 основни типа хипертония – първична, или есенциална, и вторична, която е резултат от друго заболяване. В 80% от случаите се касае за есенциална хипертония, тоест повишеното кръвно налягане не е резултат от друго заболяване. За този тип хипертония от значение са както генетични фактори, така и фактори от околната среда като прекомерна употреба на сол, стрес, наднормено тегло, недостатъчна физическа активност. Както вече споменахме, вторичната хипертония е резултат от друго заболяване. Ще дам един пример – коарктацията на аортата е вродена аномалия на сърдечносъдовата система, при която има стеснение в определен участък от аортата. Това води до значителна разлика между стойностите на кръвното налягане, измерени на ръката, и тези на краката. Именно затова при децата е необходимо да се измерва кръвното налягане както на горни, така и на долни крайници.

Какви са симптомите на високото кръвно при деца?

В някои случаи както при възрастните, артериалната хипертония може да не доведе до никакви симптоми. При други деца се появяват неспецифични оплаквания като главоболие, гадене, повръщане, кървене от носа, раздразнителност и нарушения в съня. За да се постави еднозначно диагнозата хипертония, е нужно неколкократно измерване в различни дни, което да показва стойности над нормалните за дадена възраст, пол и ръст. Измерването на кръвното се прави на дете в покой, със специални маншети, подходящи за всяка възраст. Както споменахме, измерването се прави на двете ръце и единия крак.

Как се лекува хипертонията при деца?

Първите стъпки от лечението на хипертонията са немедикаментозните. Тук се пристъпва към увеличаването на физическата активност. Тя е водещ фактор за намаляване на стойностите на кръвното. Изключително важно е правилното хранене, като се изключат солените, мазни и пържени храни от менюто и се наблегне на прием на плодове, зеленчуци и фибри. Така стойностите на кръвното налягане могат да бъдат намалени с до 25% от изходните. В случай, че те не са достатъчни, се включват и лекарства от групата на бета – блокерите, калциевите антагонисти, АСЕ – инхибиторите и др.

Важно е да се отбележи, че водеща причина за увеличаването на артериалната хипертония при децата е наднорменото тегло. Затова и е важно да се намали затлъстяването, за да се коригира високото кръвно. Смята се, че 20-30% от българчетата са с наднормено тегло, а около 10% са със затлъстяване, като се очаква техният брой да продължава да расте. А причината за това е, че децата имат заседнал начин на живот с използването на различни електронни средства.

На какви симптоми да обръщат внимание родителите за високо кръвно при децата?

Ако детето се оплаква от главоболие, има епизоди на изтичане на кръв от носа, гадене и повръщане, е добре да се направи консултация с педиатър. В много случаи, както споменахме, може да няма никакви забележими симптоми. Колкото по-рано се диагностицира високото кръвно и се вземат мерки за справяне с него, толкова по-добре. В противен случай настъпват множество увреждания на съдовете и сърцето.

Последвайте канала на

Novini.bg
6709 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.25 | 10:07

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
ИБАНИЯ ПСИХИЧНО БОЛЕН ИЗРОД КАТИЛА

2024.06.25 | 10:00

1
КАТИЛА Е БЕЗОБИДЕН ПСИХО ЛАЙНЯР ИБАН В ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР, НО ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАКАЗАН, КАТО ПОМАГАЧ И СЛУГА НА ОКУПАТОРА САЩ!!!

Добави коментар

Водещи новини