Раковите клетки използват "извънклетъчен матрикс" за миграцията си в организма

  • 13 юни 2024 14:30

  • 469
  • 0
Раковите клетки използват "извънклетъчен матрикс" за миграцията си в организма
© Pixabay

Учени от университета Аалто, Финландия, са установили, че раковите клетки могат да анализират твърдостта на телесните тъкани за по-ефективно придвижване в тялото, съобщава БТА, като се позова на учебното заведение, цити.

Специалистите припомнят, че способността на раковите клетки да мигрират в организма може да доведе до рецидив на заболяването. За да разберат как туморните клетки намират начин да се придвижват успешно, авторите на настоящото изследване са провели специален лабораторен експеримент.

Използвайки високотехнологичен метод за култивиране, учените са създали 3D култури от клетки, които точно имитират тъканните структури на човешкото тяло. След това екипът e поставил туморни клетки в създадения модел, за да симулира миграцията им при рак на гърдата. Резултатите показват, че раковите клетки се движат с различна скорост и изпитват различно натоварване.

Balon: възможно ли е рестартиране на живота на молекулярно ниво?

За миграцията си те използват извънклетъчния матрикс - специална влакнеста структура, състояща се основно от хиалуронова киселина и структурни протеини (колаген, фибронектин, еластин и други). Това е многокомпонентна субстанция, в която са потопени всички клетки на нашето тяло.

Астрономията ще помага за борбата с рака

Според учените раковите клетки са се оказали способни самостоятелно да анализират свойствата на тъканите (клетъчните култури), в които са се движили. Те са били в състояние да вземат предвид показателите за твърдост, за да намерят оптимални пътища за миграция. Изследователите са установили също, че когато една ракова клетка намери безопасен път, останалите могат да се "втурнат" след нея.

Учените са открили още, че биомеханичната природа на човешката тъкан влияе не само върху разпространението на рака, но и върху неговата терапевтична устойчивост. В зависимост от местоположението си в тялото, туморните клетки могат както да "изплюват" лекарство, така и да бъдат податливи към него.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
469 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини