Все повече млади хора страдат от множествена склероза

  • 31 май 2024 18:53

  • 7875
  • 1
Все повече млади хора страдат от множествена склероза
© Pixabay

Над 15 000, по неофициални данни, са българите страдащи от множествена склероза. Заболяването засяга почти изцяло млади хора, в най-активната им възраст между 18 и 30 години, а универсално лечение все още няма. В седмицата, когато по цял свят се провеждат инициативи свързани със световния ден за борба с множествената склероза, в Благоевград организираха безплатни профилактични прегледи от специалисти в различни области.

Преди 8 години Невена и майка ѝ чуват страшната диагноза множествена склероза. След първоначалния шок идва борбата за оздравяване.

"Лечението, както на всички е ясно е кортикостероидно, за кратко време беше постъпила в болница за вливки, които бяха за 3 дни, при което след това аз отказах тя да бъде на това лечение", каза майката на Невена Петя. 

Болен мъж трябваше да измине 200 км, за да получи инвалидната си количка

Майка и дъщеря започват да търсят алтернативен вариант за подобряване състоянието на Невена, която прогресивно губи зрението си.

"На мен това което ми хареса е да мина на високо мазнинно ниско въглехидратно хранене, просто защото тази храна на мен ми харесва и аз не съм направила компромис с избора на храна. Започнах много да спортувам, високоинтензивни интервални тренировки, започнах да правя прочиствания на организма. Започнах да се грижа не само физически за здравето си, но и психически, да се чувствам добре, да бъда благодарна, да използвам различни апаратури", обясни тя. 

"Минахме през биорезонанси и след това попаднахме на един китайски апарат, който е на ток, със сребърни нишки. И от там ние започнахме едни процедури за възстановяване на организма. За този момент мога да кажа, че тя е в перфектно здраве и няма лезии вече в мозъка", допълни майка й.

Редовната рехабилитация и кенезитерапия също са от изключителна важност за болните с множествена склероза. Много малка част от процедурите, обаче се поемат от здравната каса, казват терапевти.

"При всички хора със здравословни проблеми се полагат само 7 дни по здравна каса, от там нататък всеки един трябва да си го поема на частна практика... Специално при хората с МС и при много други заболявания е необходима ежедневна рехабилитация, така че те намират вариант. Дали ще са при частни доставчици или на частна практика си плащат за да имат рехабилитация", каза кинезитерапевтът Биляна Петкова. 

Бързото поставяне на диагноза и започване на лечение също са от огромно значение за развитието на заболяването, а всяко забавяне може да доведе до влошаване състоянието на пациента, посочват специалисти.

"Предимството при ирисовата диагностика е че може да определи причинно следствената връзка, тоест дадено заболяване от къде е започнало, защо продължава да прогресира и защо пациента има затруднения с лечението. При множествената склероза това, което е плюс, е именно, че може да се разчита предразположението към дадено заболяване, но минуса при ирисовата диагностика е това че не мога да определя дали даденото заболяване е активно или не", обясни специалистът по ирисова диагностика Д-р Амар Фесток.

Средно около 5 години отнема докато се постави правилна диагноза на болни с множествена склероза. А статистиката сочи, че около 5 процента от диагностицираните са деца, съобщава БНТ. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7875 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.01 | 10:20

1
боц

Добави коментар

Водещи новини