Забравени болести от XIX век се завръщат в най-богатите страни

  • 30 май 2024 16:15

  • 18260
  • 3
Забравени болести от XIX век се завръщат в най-богатите страни
© pixabay

Актуалната здравна картина на Западния свят е, меко казано, стряскаща, алармират световни учени. Ендемична проказа във Флорида, заплаха от десетки хиляди случаи на морбили в Лондон и сифилис, увеличаващ се с над 50%, в Ирландия и Португалия. Това са само част от сигналите за болести, смятани за отдавна останали в отминала епоха, които се завръщат в страни, за които не сме вярвали, че могат да се появят пак, пише „Политико“.

Намаляващите нива на ваксинация в детска възраст, промените в поведението и хранителните навици, разбира се, и изменението на климата допринасят за перфектна атмосфера, при която страшните болести се активират.

Учените отдавна предупреждават, че детски паралич, дифтерия, тетанус, морбили и коклюш може да се върнат в живота ни масово, след като са били изкоренени. Безпокойството и страхът обаче не са достатъчни, за да ни предпазят от силно заразните и едва ли не забравени болести.

Дете почина от парвовирус - какви са симптомите?

Дребната шарка, известна като морбили, отново е тук

Хиляди са болните хора и стотици са смъртните случаи, причинени от една привидно победена болест. Морбили отдавна има славата на една от най-заразните инфекции. В миналото се е появявала като епидемия на всеки две-три години и е причинявала смъртта на повече от 2 милиона души. Това се променя, когато бащата на съвременните ваксини Джон Франклин Ендърс създава ваксината. Първата е разрешена за употреба през 1963 г. След това ваксинацията става широко разпространена. Но болестта е толкова заразна, че масовият имунитет трябва да стигне 95%, за да се спре разпространението ѝ.

В днешно време тези стойности не са достигнати, което води до избухване на епидемии в Стария континент. През последните години Обединеното кралство, Гърция, Чехия и Албания губят статута си на държави без морбили. Само два месеца след началото на 2023 г. в Европейския регион вече има 900 случая на дребна шарка, надхвърляйки общия брой за цялата 2022 г.

Нидерландия предупреждава, че е вероятно морбили епидемията да се завърне отново. В Лондон през юли Агенцията за здравна сигурност съобщи, че се очаква в столицата да се появят десетки хиляди случаи поради по-ниското ниво на ваксинация в течение на няколко години, което се е задълбочило от пандемията насам.

"Данните от Лондон оформят ужасяваща картина. Не трябва да подценяваме сериозността на това предупреждение", казва Андрю Полард, директор на Оксфордската изследователска организация за ваксини.

Сифилисът също се завръща трайно

Той е бактериално заболяване, което се предава по полов път. Лекува се с пеницилин, ако се хване навреме. Развива се на етапи, като първият е безболезнена рана, вторият е обрив с други симптоми - като температура или умора, а третият е латентен стадий, при който бактериите остават в организма, но не причиняват проблеми. Последният етап може да настъпи десетилетия след първата инфекция и може да увреди органите, като доведе до фатален край.

Смята се, че в края на XVIII в. над един на всеки пет лондончани е имал сифилис до средата на 30-те си години. Агенцията за здравна сигурност на страната отново наблюдава огромни скокове, като броят на случаите през 2022 г. е 8692 и е най-големият годишен от 1948 г. насам.

Последното годишно епидемиологично проучване на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията сочи, че случаите в целия ЕС и в Европейското икономическо пространство се увеличават. Най-високият процент през 2019 г. е бил в Малта, следвана от Ирландия.

Неангажиращите сексуални контакти са по-лесни от всякога благодарение на широко разпространените приложения за запознанства. Но не само това е причина за увеличението на случаите. Смята се, че за това нарастване са допринесли и съкращенията на услугите за сексуално здраве. Например 1 милиард паунда са били орязани в Англия.

Болестта на кралете - подаграта, вече не мъчи само аристократи, които прекаляват, пирувайки с червено месо и алкохол. Подаграта е болезнен вид артрит, при който малки кристали се образуват около ставите. Това често се случва на големия пръст на крака. Случаите се увеличават в цял свят, като в САЩ и Канада има най-голямо увеличение на прогнозите за степента на разпространението ѝ.

Научно изследване допуска идването на чумата в Европа от Египет

Рисковите фактори за подагра, която е бич предимно за мъжете, са затлъстяване, високо кръвно налягане и диабет. Фактор може да бъде и употребата на храни с високо съдържание на фруктоза. Влияние може да окаже и консумацията на алкохол.

Предвид факта, че процентът на затлъстяване в Европейския регион не показва признаци на забавяне, изглежда, че болестта на кралете може да не си отиде скоро.

Проказата е тежко кожно заболяване, причинено от бактерия, което води до увреждане на нервите и загуба на чувствителност в кожата, очите и носа. Това е нещо, което малко хора, живеещи в западните страни, някога са виждали. За съжаление обаче, това не се очертава да остане дълго така.

В древността хората с това заболяване са били изпращани на отдалечени острови под карантина, известни като колонии за прокажени. В днешно време болестта може да бъде излекувана с месеци терапия с няколко лекарства, а ранното <210> откриване може да предотврати инвалидизацията.

Нов доклад за клинични случаи показва, че проказата може да е станала ендемична за Флорида в САЩ. През последното десетилетие броят на регистрираните случаи се е увеличил повече от два пъти в югоизточните щати на САЩ. 

Маларията далеч не се среща само в тропическите райони на Африка, Азия и Латинска Америка. Независимо че все още не се е завърнала напълно в Европа, като изключим няколко локални случая, нарастването на заразените с други болести, пренасяни от комари, като например денга и вируса на Западен Нил, трябва да се разглежда като предупредителен знак.

През юни центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ предупредиха за няколко локални случая на малария.

Що се отнася до съдбата на Европа, ръководителят на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария Питър Сандс заяви, че с увеличаването на екстремните метеорологични явления в Европа "можем да станем свидетели на завръщането на маларията".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
18260 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Разбира се

2024.06.02 | 09:57

3
Че лабораториите на ФАЩ които са нелегални работят в трети страни и ни приготвят всякакви болести.В ТОВА СЪМ 100% УБЕДЕН!! В БЪЛГАРИЯ СЪЩО ИМА ЛЪЖАТ НИ!!!
Не видях

2024.06.02 | 09:24

2
между изредените причини да се споменават ГОЛЕМИТЕ МИГРАНТСКИ МАСИ, а това е истинската причина!...
Чочи

2024.06.02 | 09:22

1
Ваксинки ааааоооопаа

Добави коментар

Водещи новини