15% са положителните тестове за коклюш при деца до 6-7 годишна възраст

  • 28 май 2024 07:50

  • 472
  • 1
15% са положителните тестове за коклюш при деца до 6-7 годишна възраст
©

"Последните два месеца доста необичайно за месец май, доста пациенти се тестват за грип, коклюш, скарлатина и като цяло отчитаме по-висок процент заболеваемост спрямо същия период за миналата година, каза за БНР д-р Благовеста Пенчева – водещ специалист по клинична лаборатория в страната.

"Може би това е една "опашка" от пандемията, когато нямахме толкова контакти и сега се формира един пул от пациенти, които нямат имунитет срещу тези непрекъснато циркулиращи и променящи се вируси, какъвто е грипът. Другият феномен е, че сега след пандемията, хората се тестват много повече. Това важи и за тестването на малките деца от техните родители. Обемът от тестове, който правехме преди пандемията за скарлатина или инфлуенца, не е толкова голям, колкото е сега.

Доц. Кунчев: Няма нови смъртни случаи от коклюш

В момента преобладават положителните резултати за заболеваемост от грип тип А и грип тип Б. Най-често хората си правят бързи комбинирани тестове за грип и Covid, като резултатът излиза за един ден. В рамките на появата на първите симптоми и седмица след това е подходящо да се направи теста за грип, поясни още д-р Пенчева.

"В момента обстановката по отношение на коклюша малко се поуспокои. За децата болестта е наистина много тревожна, защото първоначалните симптоми са с пристъпна кашлица предимно през нощта, детето не може да си поеме въздух или поема рязко и звучно, затова и родителите ги тестваха много.

Имахме преди месец до 30 % положителни и нагоре, но сега са около 15 % положителните за коклюш. Това също не е малък процент, като аз смятам, че вече хората станаха по-разумни и се тестват при изявена клинична картина на пациента

Тези 15% са от пробите на деца от детските ясли и градини, много малко и за щастие са положителни тестове при бебета под годинка.

При коклюша седмица до 10 дни пациентът може да е положителен, без да има симптоми. Същия период след развитие на симптомите може да се направи тест за коклюш. В момента, в който се започне антибиотична терапия, тестът може да даде отрицателен резултат. 

 

При коклюша не е толкова съществено това, че пациентът вдига температура, кашля, както е при грип - при грипа обикновено започва рязко, с болки в мускулите, висока температура, при коклюша тези грипоподобните симптоми са по-слабо изразени. Температурата е по-ниска и освен пристъпната кашлица, при възрастните пациенти се наблюдава и главоболие, съобщи още д-р Пенчева.

Тестовете за коклюш са платени от пациента, вземат се подобен начин като за Covid, това са PSR-тестове, като за два работни дни сме приели за получаване на резултата, макар че той става по-бързо. Целта е да се направят тестовете в спокойна обстановка и да няма напрежение. 

При тестовете за коклюш не може да има фалшиво положителен резултат, но може да има носителство, но без симптоми. Сега има по-малък интерес към кръвните тестове за антитела при коклюш, като е добре тестът да се направи три-четири седмици от началото на инфекцията, поясни още д-р Благовеста Пенчева. 

По думите й най-често се тестват хората в големите градове като Пловдив, София, Варна. Д-р Пенчева препоръча бременната жена да се имунизира срещу коклюш последните месеци от бременността. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
472 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.28 | 12:47

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини