Д-р Пенчева: Още преди кашлицата човек с коклюш е заразен

  • 13 май 2024 11:29

  • 828
  • 0
Д-р Пенчева: Още преди кашлицата човек с коклюш е заразен
© Novini.bg/ Canva

Близо всеки пети PCR тест за коклюш е положителен.  Данните от първата седмица на май показват също, че над 80% от заразените у нас са деца. 

"Опашки пред лабораториите няма. Изследват се нормално, както, когато имаше бум на скарлатина преди време, или за грип по-рано", каза лаборантът д-р Благовеста Пенчева в студиото на "България сутрин". 

Тя уточни, че пациентът започва да е заразен дни или седмица преди започване на кашлицата, а когато тя е налице - е потенциално заразен още около 3 седмици.

Д-р Ангел Кунчев за коклюша: Децата, родени от имунизирани майки, са защитени

"Ако има такава кашлица, това е показания за тест, по време на периода на активна инфекция се прави PCR тест, подобен на този за Кавид-19, в случая може да се направи с храчка", уточни лаборантът.

В ефира на Bulgaria ON AIR д-р Благовеста Пенчева подчерта, че за коклюш не е характерна висока температура, както е при грип. И ако няма типична клинична картина не препоръчва тестване. Резултатите от тестовете са готови най-късно до два дни от пробовземането. Лаборантът препоръча носенето на маска при даването на материал за тестване, за да бъдат предпазени останалите хора в лабораториите, както и персоналът. 

"При PCR тестовете вероятността за фалшиво положителен е минимална, по-скоро фалшиво отрицател може да има, когато пробата не е взета добре", добави д-р Пенчева. 

Лаборантът заяви също, че има случаи, в които кашлицата продължава с месеци, дори година. В началния стадий пристъпите са през нощта. Д-р Пенчева допълни, че се стига до невъзможност да се поеме въздух: "Когато може, това е дълбоко рязко дишане, когато започне да преминава инфекцията, пристъпите са повече през деня, пациентът вече не е заразен".

Във връзка с изследванията за антитела, тя препоръча който иска да го направи не по-рано от 3-4 седмици след началото на инфекцията. А резултатите са много индивидуални, тъй като например хора с автоимунно заболяване по-трудно изграждат имунитет.

Във връзка със зачестилите случаи на лаймска болест д-р Пенчена посъветва хората да използват репeленти, да носят дрехи, които покриват цялото тяло. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
828 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини