Бебе на три месеца се зарази с коклюш във Великотърновско

  • 29 април 2024 21:27

  • 8290
  • 2
Бебе на три месеца се зарази с коклюш във Великотърновско
© Gettyimages

3-месечно бебе е заразено с коклюш във Великотърновска област. От РЗИ-Велико Търново отчитат, че положителните проби за заразата през последната седмица са общо 4. Всички заболели са деца - на 3 месеца, на 7 години, на 15 години и на 17 години.

"При три от случаите се касае за ученици с редовен имунизационен статус за възрастта, като под медицинско наблюдение и карантина в рамките на класа са поставени контактните и са разпоредени противоепидемични мерки (почистване, дезинфекция на повърхности в помещенията и проветряване). Четвъртият случай е на неимунизирано дете, което е лабораторно потвърдено извън страната с последвала хоспитализация в МБАЛ "Д-р Стефан Черкезов", обясняват специалистите от РЗИ.

Данните за страната показват, че най-засегнати от заболяването са децата. Те са над 90% от всички докладвани случаи, сред тях рисковата група от усложнения и хоспитализация са тези до 1 година, като 84 % от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст и други причини.

Министърът на здравеопазването: Важно е хората да бъдат информирани за коклюша: за симптомите и възможните усложнения

За времето от 22 до 28 април в областта са регистрирани още 12 случая на варицела, 10 на скарлатина, 2 на ентероколит, 1 на вирусен менингоенцефалит и 21 - на остри респираторни заболявания (ОРЗ). Положителни проби за COVID-19 в региона няма.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8290 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Сърбеца

2024.04.30 | 06:38

2
Кво е глупаво, хайванчето, глупаво малоумно бе.бе, какъв късметлия, да си беше стояло вкъщи нямаше да се зарази
Аз

2024.04.30 | 00:43

1
Ти неграмотен ли си бе?? Пише се ВЪВ Великотърновско, а не В Великотърновско!! От коя дупка изпълзя?

Добави коментар

Водещи новини