Служебният министър на здравеопазването: 400 са случаите на коклюш у нас, ето кога се очаква пикът

  • 24 април 2024 08:38

  • 2514
  • 1
Служебният министър на здравеопазването: 400 са случаите на коклюш у нас, ето кога се очаква пикът
© Bulfoto

400 са случаите на коклюш у нас, през май се очаква пикът на разпространението. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева пред БНТ.

От коклюш боледуват и ваксинирани и тези, които не са. Има повишен интерес на родителите към имунизационния календар, допълни тя.

При регистриран случай на коклюш се карантинира целия клас . Има 46 училища в България с такива мерки. Процедурата е следната – при установен случай, следва епидемиологично проучване и препоръка за карантина от 14 дни, каза Кондева.

Според Галя Кондева, предвид картината в Европа, нормално било болестта да се развие и в България.

Кондева посочи, че заради пандемията от Ковид има пропуски във ваксинацията и вероятно това е допринесло сега да има по-голямо разпространение на коклюш. Живата ваксина, която се е ползвала десетилетия наред, дава по-силен имунен отговор, но е и по-голям рискът от странични ефекти. В България възрастните масово са ваксинирани с жива ваксина, не очакваме там да има някаква епидемия сред тях, посочи Кондева.

Проф. Кантарджиев: Обстановката е спокойна. Хората трябва да вземат мерки!

Залагаме на това, че новата ваксина може да бъде прилагана до 36-та седмица от бременността по листовка, но има разнопосочни мнения, очакваме становището на експертен съвет, каза Кондева. Същото се отнася и за промяна във ваксинационния календар – да се слага първа ваксина евентуално по-рано от сега приетото, каза още служебният министър на здравеопазването.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2514 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Геноцид

2024.04.24 | 09:08

1
Поредната измама

Добави коментар

Водещи новини