Медиците от Белодробната болница в Троян са установили 15 лица в риск от развитие на туберкулозна инфекция в селата Галата, Глогово и Гложене

  • 10 април 2024 20:03

  • 547
  • 2
Медиците от Белодробната болница в Троян са установили 15 лица в риск от развитие на туберкулозна инфекция в селата Галата, Глогово и Гложене
© Getty images (архив)

Медицинските специалисти от Белодробната болница в Троян са установили 15 лица в риск от развитие на туберкулозна инфекция след прегледи на място, направени в периода от 15 до 21 март в тетевенските села Галата, Глогово и Гложене. Това каза пред БТА д-р Цветомила Дудевска, управител на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести (СБАЛББ) в Троян.

Д-р Дудевска обясни, че са прегледани общо 52 лица, като при 15 души е установено наличие на рискови фактори. Три лица са диагностицирани като носители на латентна туберкулозна инфекция и незабавно е започната профилактика с безплатен медикамент, съгласно протокол на Министерство на здравеопазването. При други три лица е установена нужда от лечение, поради установяване на други белодробни заболявания, и са хоспитализирани.

„От години наблюдаваме местата, които можем да категоризираме като огнища на туберкулозна инфекция, и Тетевенският район е едно от тях. Тъй като селата в региона са отдалечени от Белодробната болница, хората трудно пътуват за диагностика и затова избрахме да направим прегледи точно там“, добави тя.

"Прегледите са проведени в здравните кабинети по места, в координация с Регионална здравна инспекция – Ловеч, кметовете на селата и личните лекари по места", допълни д-р Дудевска и заяви намерение да продължи с добрата практика и в други общини.

По повод Световния ден за борба с туберкулозата за пръв път от троянската Белодробна болница изпратиха мобилни екипи от лекар-специализант по пневмология и фтизиатрия и сестра, които да извършат безплатни прегледи за установяване на риск от развитие на туберкулозна инфекция сред жителите на трите села.

Тютюнджийската кашлица може да се окаже туберкулоза

Последвайте канала на

Novini.bg
547 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.11 | 14:31

2
дудевска - несменяемая и легендарная

2024.04.11 | 06:43

1
В днешно време да вярваш или им трябват за клинични пътеки и запълване на болници

Добави коментар

Водещи новини