Разработват дигитална платформа, която ще прогнозира епидемии

  • 20 март 2024 14:34

  • 173
  • 2
Разработват дигитална платформа, която ще прогнозира епидемии
© Pixabay

Дигитална платформа, захранвана с информация в реално време, ще може да прогнозира опасността от епидемии и предотвратяване на пандемични мащаби при различни заболявания. Разработването на платформата е под егидата на Министерство на иновациите и растежа.

Проектът е пилотен за цяла Европа и ще се реализира от екип учени и лекари в областната болница в Благоевград.

Какво представлява той и защо е избран този район?

"Първоначално платформата ще е за инфекциозни заболявания и ще се надгражда и да стане за сърдечно събови заболявания, педиатрични и т. нат. В рабработването на тази платформа участват проф. д-р Радка Аргирова, проф. Кирил Алексиев от БАН, д-р Георги Димитров двигател на тази платформа. Много сериозен е екипът. Поради няколко причини е избран Благоевград, защото новостите дават предимство пред другите, георграфското положение, втората по големина на територия област, на 3 граници е и ако има ново заболяване може да започне от тук. Захранването ще бъде чрез информационното звето на нашата болница, а второто звено е РЗИ, общината. Тази платформа освен национално може да придобие и европейско значе БНР директорът на болницата в Благоевград д-р Димитров.

Световната здравна организация предупреди за рязък ръст на случаите на морбили по света

Последвайте канала на

Десислава Станева
173 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.20 | 19:51

2
Съпрyгата кyпи кaпcyли които подобpиxа ceкcа ни и пpомeниха живoта ни! Сeга съпpyгата ми е дoволнa и се чyвствaм като aлфa мъжки. Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим, eто тeзи кaпсyли:----> use.my/bioman
Мила

2024.03.20 | 14:56

1
Ала бала Кой ли ще ви повярва

Добави коментар

Водещи новини