Грипна епидемия ще бъде обявена във Великотърновска област

  • 29 януари 2024 15:53

  • 791
  • 2
Грипна епидемия ще бъде обявена във Великотърновска област
© Novini.bg/ Canva

Предстои обявяване на грипна епидемия във Великотърновска област, грипна ваканция не се предвижда, в учебните заведения, където има по-голям брой заболели ученици, ще се преминава в дистанционна форма на обучение, каза за БТА д-р Евгения Недева, директор на Регионалната здравна инспекция.

Очаква се грипната епидемия да бъде обявена от утре, 30 януари, до 5 февруари, след съгласуване на данните с Министерството на здравеопазването. Временните противоепидемични мерки се налагат заради рязкото увеличение на заболелите от грип и остри респираторни заболявания на територията на областта през миналата седмица.

Болните от грип в Разград са под средното ниво в страната

По данни от наблюдението на здравните власти, в периода 22-28 януари, регистрираните случай са 209,18 на 10 хил. души население спрямо 148,82 на 10 хил. души през предходната седмица. Предвид усложняващата се епидемична обстановка, свързана с увеличаване на броя на регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип, нарастване на хоспитализираните болни с усложнения от грип и ОРЗ по данни на лечебните заведения и доказана циркулация на грипни вируси от Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“, днес се състоя заседание на Областния оперативен съвет с решение за предприемане на противоепидемични мерки на територията на областта, допълни д-р Недева.

В лечебните заведения за болнична помощ предстои преустановяване на свижданията. В лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ ще бъдат ограничени плановите консултации на здрави бременни жени и деца, както и профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Ще бъде организиран стриктен всекидневен филтър от медицинските специалисти в детските градини и ясли, както и в центровете за социални услуги за недопускане на деца и лица с клинични симптоми за остри заразни болести.

Задължително е носенето на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, в специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, както от медицинския персонал, така и от посетители.

На 5 февруари предстои анализ и обобщение на ситуацията в областта след въвеждането на мерките и решение дали те да продължат.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
791 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.01.30 | 17:00

2
като студентка, нед.ева по цял ден играеше карти в общеж.итието и затова успя да стане един администратор

2024.01.30 | 00:11

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини