Проф. Кантарджиев: 25% от изследваните проби за грип са положителни

  • 28 януари 2024 21:02

  • 1360
  • 0
Проф. Кантарджиев: 25% от изследваните проби за грип са положителни
© Нова телевизия

25% от изследваните проби за грип са положителни. Това каза в предаването "На Фокус" по Нова телевизия бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като

Той уточни, че случаите на грип Б са по-малко от 1.5%. По думите му имунитетът след изкарване на сезонен грип държи до края на сезона. Кантарджиев заяви, че поради слабия имунитет на организма, месец след боледуване от грип, хората трябва да са внимателни и да ограничават контактите си.

На 100 болни от грип, само един е заболял от грип А, уточни проф. Кантарджиев. Според него пикът на грипната вълна ще е през февруари. Ако се ваксинираш за грип, вероятността да потърсиш лекар е два пъти по-малка. Правилното хранене също помага за предпазване, каза той.

Пикът на грипа - до седмица-две

По думите му във всяка област здравните власти решават дали да бъде обявена грипна епидемия.

По отношение на заболеваемостта от морбили той уточни, че трябва да се навакса ваксинацията при децата.

Бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести уточни, че с всяка седмица случаите на COVID намаляват, те ще се започнат да се увеличават отново, след като грипът премине.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1360 0

Свързани новини

Водещи новини