Няма данни за повишаване на заболеваемостта от грип в Бургаско

  • 04 януари 2024 13:02

  • 589
  • 0
Няма данни за повишаване на заболеваемостта от грип в Бургаско
© Pixabay

В Бургаска област няма предепидемиологична опасност, както и няма данни за повишаване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Оттам уточниха, че въведените от Община Бургас 10 превантивни мерки за борба с грипа не са разпоредени от Министерството на здравеопазването.

Използването на безконтактни термометри и антивирусни дезинфектанти в детските ясли и градини, редовно почистване на повърхностите, проветряване на въздуха, поставянето на дезинфектанти за ръце в публичните служби, както и при появата на симптоми носенето на маски са част от превантивните мерки за борба с грипа, препоръчани от община Бургас.

Няма регистрирана повишена заболеваемост към момента - каза началникът на отдел "Противоепидемичен контрол" д-р Мирослава Киселкова: "В момента ситуацията е спокойна. Нямаме повишаване на случаите, нямаме повишаване на заболеваемостта. Това са данните, които имаме от последната седмица на 2023-та година".

Мерките и указанията на община Бургас са препоръчителни: "Това не са мерки, които са разпоредени от Министерството на здравеопазването. Това са мерки на работодател, който има право да разпореди профилактични мерки, които не са задължителни, но имат за цел в случая да намалят разпространението на тези заболявания и да предотвратят пика на заболяването в такива общински структури".

Към момента в Бургаска област има потвърдени от Националната референтна лаборатория четири случая на грип А.

Последвайте канала на

Десислава Станева
589 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини