Първи заразен с грип тип В у нас

  • 15 декември 2023 18:27

  • 1452
  • 1
Първи заразен с грип тип В у нас
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Първият за сезона грипен вирус тип В, беше доказан чрез Real Time RT-PCR  от Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“. Той се отнася  към линията B/Victoria, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Вирусът е идентифициран в носогърления секрет на 10-годишно дете, което е лекувано амбулаторно  във Варна, уточняват от Центъра. 

Грипът може да бъде разпознат по внезапната висока температура и общото усещане за неразположение, болки в ставите и мускулите. Важно е той да се диагностицира възможно най-бързо, за да се използват още първите 24 часа антигрипните препарати. Вирусът отслабва имунната система и ако не се лекува навреме често следва бактериална инфекция, предупреждават лекарите.

Кога ще е пикът на грипа и как да се предпазим

Припомняме, че първите случаи на грип у нас бяха установени след средата на ноември, като ставаше въпрос за грип тип А. Той беше доказан при две жени от Сливен, които бяха хоспитализиран.

„В момента циркулират различни вируси, с различни оплаквания. Има грип, има и ковид. Традиционно се очаква пикът на грипния сезон да започне след 15-ти януари”, каза шефът на джипитата в региона д-р Костадин Сотиров. Лекарят припомня, че е много важно  редовното проветряване на помещенията и личната хигиена. Грипът е по-сериозно заболяване от другите вирусни инфекции и се предава по въздушно-капков път.   Затова е добре  болните да бъдат отговорни към себе си, близките и околните, да остават у дома и да се лекуват, за да не разнасят вирусите и да заразяват другите хора. По време на лечението много важен е приемът на топли течности“, припомня д-р Сотиров.

Продължават да нарастват и случаите на COVID, макар, че заболяването протича много по-леко, отколкото преди 2 години, посочват специалистите.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1452 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.15 | 20:34

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини