Неврологът доц. Росен Калпачки: Употребата на стимуланти води до инсулти при по-младите хора

  • 04 декември 2023 17:42

  • 2245
  • 2
Неврологът доц. Росен Калпачки: Употребата на стимуланти води до инсулти при по-младите хора
© Кадър: Нова телевизия

Има определено време при настъпване на инсулт, когато един опитен шофьор може да реагира. Повечето рутинни профилактични прегледи завършват с рутинни въпроси, но не и по-задълбочено за риска от инсулт. Това заяви неврологът доц. Росен Калпачки в предаването „Денят на живо” по Нова нюз.

"Ако един шофьор претърпи инсулт и има определен двигателен или неврологичен проблем, той не губи любителската си книжка и може да продължи да шофира. Това е пропуск в закона", изтъкна той.

"Първите симптоми на настъпване на инсулт са промяна в говора или слабост в ръцете, това е състояние, при което не се усеща болка и пациентът може да не усети. Първите минути са фатални. Тук е важна ролята на близките, които могат да забележат първи промяната в състоянието. Имаме доста да наваксваме в лечението на инсултите", обясни лекарят.

Жена на 68 години е получила инсулт по време на шофиране

"Инсултите са доста повече през зимата, затова се свързва с храненето. Трябва да се започне от образоването на обществото, не само от проследяването на рисковите групи. За съжаление се наблюдава подмладяване на пациентите с инсулт. Употребата на сол, диабетът, високото кръвно са рискови фактори. Тези състояние обаче могат да се овладеят с лекарства. Неконтролируемият прием на стимуланти също е предпоставка за инсулти при по-младите хора", обясни д-р Калпачки.

По думите му 2/3 от пациентите, лекувани със съвременни методи, си тръгват на крака. "Т.нар. златен час включва докарването на пациента, приемането му и започването на лечението. Слава Богу вече има лечебни заведения у нас, където се оказва нужната помощ и за половин час", каза още неврологът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2245 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.04 | 21:08

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може -----> mub.me/bioex

2023.12.04 | 18:10

1
тъпо и неграмотно...

Добави коментар

Водещи новини